Kauppojen suklaamunavuoret houkuttelevat, mutta upeita koristeita voi askarrella kerhossa tai kotona.

Vanha tapa on värjätä pääsiäisenä syötävät munat sipulinkuorilla. Mitä enemmän sipulinkuoria, sitä voimakkaampi on kellanruskea väri.

Tällä kertaa koristeeksi tarkoitettuja munia keitetään niin kauan, ettei niitä kannata syödä. Munien juju on lehtikuviot, jotka jäävät vaaleiksi kun munan pinta värjäytyy. Värjäyksessä käytetään apuna sukkahousuja. Lehdet pysyvät kiinni kananmunan pinnalla sukkahousun palan alla.

Tarvikkeet

  • pienehkö kattila
  • ruokalusikka
  • ½–1 litraa vettä
  • puna- tai keltasipulin kuoria
  • kananmunia
  • taipuisia huonekasvien tai nuokahtaneiden leikkokukkien lehtiä tai terälehtiä
  • vanhat sukkahousut
  • pussinsulkijoita
  • ruokaöljyä tai väritöntä lakkaa

Valmistus

  1. Irrota sipuleista vain uloimmat kuorikerrokset. Näin sipulit säilyvät hyvinä ja ne voi käyttää vielä ruoanlaittoon. Voit myös kerätä kuoria talteen etukäteen, aina kun kotona tehdään ruokaa sipulista. Keitä kuoria vedessä 5 minuuttia.
  2. Leikkaa sukkahousuista 15 cm x 15 cm palasia.
  3. Kerää kotoa koristeluun sopivia taipuisia lehtiä astiaan, jossa on puhdasta vettä. Kasvit tarttuvat kosteina munan pintaan.
  4. Kiinnitä munan pintaan yksi tai useampia lehtiä.
  5. Kiedo sukkahousunpala varovasti mutta tiukasti munan ympärille ja sido pussinsulkijalla.
  6. Laske munat ruokalusikalla yksitellen väriliemeen. Anna kiehua hiljalleen 30 minuuttia. Sukat suojaavat munia rikkoutumiselta.
  7. Nosta munat kuumasta liemestä lusikalla lautaselle ja anna niiden jäähtyä hetki. Poista sukkahousu ja lehdet munien pinnalta.
  8. Kiillota lopuksi munat ruokaöljytipalla. Munat kestävät hyvin koko pääsiäisen ajan ja kauemminkin.

Vinkkejä

  • Jos kasveja ei ole saatavilla, leikkaa mainoslehtisistä tms. erimuotoisia pieniä palasia. Kun liotat palasia hetken vedessä, ne tarttuvat munan pintaan. Irrota paperinpalat keittämisen jälkeen kokonaan, tai siirrä hiukan sivuun vaaleiksi jääneiden kuvioiden päältä ja liimaa munan pintaan vedellä laimennetulla Erikeeperillä.
  • Voit tehdä kuvioita myös maalarinteipistä. Tee suorakulmaisia kuvioita, sillä teipistä on vaikea leikata muun muotoisia.
  • Kokeile värjäämistä mustikoista keitetyllä väriliemellä. Puoleen litraan vettä riittää 1–2 dl mustikoita. Valmista liemi samaan tapaan kuin sipulinkuorista, tai käytä valmista mustikkamehua. Anna munien olla kuumassa vedessä hiukan pitempään kuin sipulinkuorilla värjätessä.
  • Valmista väriliemi etukäteen. Säilytä se viileässä ja kuumenna, kun aloitat värjäämisen. Lientä voi käyttää moneen kertaan, mutta värjäystulos voi vaihdella.
  • Myös syötäväksi tarkoitetut kananmunat voi keittää väriliemessä. Kovaksi muna kypsyy 6–8 minuutissa, puolikovaksi 4–5 minuutissa. Lisää kananmunat ruokalusikalla viileään veteen. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Mittaa keittoaika siitä, kun vesi alkaa hiljalleen kiehua.
Jaa sivu