Popsi porkkanaa

Porkkanaraaste maistuu jauhelihakastikkeen kanssa herkulliselta. Mitä kaikkea tuleekaan muistaa porkkanaa kasvatettaessa?

  • Porkkana pitää syvään muokatusta maasta. Sen juuri voi ulottua jopa 20 cm:n syvyyteen. Pehmennä maa lapiolla tai kuokalla ja tasoita haravalla.
  • Kerää suuret kivet pois, jotta porkkanoista tulee suoria ja komeita. Vedä istutuslapiolla noin 1 cm: n syvyiset vaot ja jätä 30-40 cm rivien väliin. Kastele vaot ennen kylvöä.
  • Kylvä siemenet 2-4 cm:n välein ja peitä kylvökset maakerroksella.
  • Levitä harsot kylvösten päälle heti kylvämisen jälkeen. Näin tuholaiset eivät pääse käsiksi pieniin porkkanantaimiin. Porkkanaa saattaa vioittaa esimerkiksi porkkanakärpänen, porkkanakemppi ja luteet.
  • Harventaminen on yksi tärkeimmistä töistä porkkanan kasvattamisessa. Harventamisella tarkoitetaan ylimääräisten taimien poistamista porkkanarivistä niin, että porkkanat kasvavat 2-4 cm:n välein. Porkkanan siemeniä voi ostaa myös kylvönauhassa, jolloin harventamista ei tarvita.
  • Kastele kuumina ja kuivina kesinä noin kerran viikossa.
  • Kitke rikkaruohot pois pieninä, jolloin ne eivät kilpaile porkkanantaimien kanssa valosta ja vedestä.
  • Harsot voi poistaa, kun naatit ovat noin 15 cm:n mittaisia. Tällöin taimet ovat riittävän isoja kestämään tuholaisten mahdolliset hyökkäykset.
  • Porkkanan kasvuaika on noin kaksi kuukautta. Voit kuitenkin maistella satoa jo kesän kuluessa, porkkanahan on oiva välipala.

Irrota porkkanasato maasta varovasti lapiolla tai talikolla ja ravistele multa pois. Naatit kannattaa leikata pois. Naatit haihduttavat, jolloin porkkanat säilyvät heikommin. Naatit voi viedä kompostiin. Porkkanasadon voi säilyttää jääkaapissa tai kellarissa muovipussissa tai multaan peitettynä.