Lautasmalli ja ruokapyramidi ovat hyviä apuvälineitä oikeanlaisen aterian kokoamiseen. Ota ruokaa sen verran kuin arvioit jaksavasi syödä! Ja ainahan voi ottaa lisää.


Lautasmalli

Koosta ateria näin

  • Puolet lautasesta kasviksia
  • Neljännes lautasesta perunaa tai (täysjyvä)riisiä/pastaa
  • Neljännes lautasesta lihaa, kalaa, munaa tai palkokasveja

Lisukkeet

Ruokajuoma

  • rasvatonta maitoa tai piimää tai vettä

 Leipä ja rasva

  • pala täysjyväleipää
  • päälle sipaisu pehmeää kasvirasvalevitettä

Jälkiruoka

  • marjat ja hedelmät täydentävät ateriaa
  • jälkiruoan voi jättää myös välipalaksi


Ruokakolmio

Kuusi porrasta huipulle. Ruokakolmio opastaa, kuinka paljon sinun pitäisi nauttia eri ruoka-aineita päivässä.
Valitse ruokia tasapainoisesti kaikista ryhmistä – ruokakolmio näyttää oikeat suhteet.

1. Sattumia harkiten.

2. Niukasti lihaa, lihavalmisteita ja kananmunaa

3. Kalasta ja siipikarjasta hyvälaatuista proteiinia

  • Muista syödä kalaa 2 kertaa viikossa.

4. Pehmeitä rasvoja öljystä, pähkinöistä ja margariinista ja vähärasvaisia maitotuotteita kohtuudella.

5. Runsaasti kuitupitoisia viljavalmisteita ja perunaa

  •  kuitua leivästä, puuroista sekä täysjyväistä lisukeitta, kuten kauraa, pastaa ja riisiä.

6. Kasviksia monin tavoin: väriä päivään puoli kiloa päivässä!

  • Vihanneksia, hedelmiä, marjoja.
  • Kasvikset kuuluvat kaikille aterioille ja välipaloihin. Kuusi kourallista päivässä!