Lautasmalli ja ruokapyramidi
Lautasmalli ja ruokapyramidi ovat hyviä apuvälineitä oikeanlaisen aterian kokoamiseen. Ota ruokaa sen verran kuin arvioit jaksavasi syödä! Ja ainahan voi ottaa lisää.
Lautasmalli
Koosta ateria näin
- Puolet lautasesta kasviksia
- Neljännes lautasesta perunaa tai (täysjyvä)riisiä/pastaa
- Neljännes lautasesta lihaa, kalaa, munaa tai palkokasveja
Lisukkeet
Ruokajuoma
- rasvatonta maitoa tai piimää tai vettä
Leipä ja rasva
- pala täysjyväleipää
- päälle sipaisu pehmeää kasvirasvalevitettä
Jälkiruoka
- marjat ja hedelmät täydentävät ateriaa
- jälkiruoan voi jättää myös välipalaksi
Ruokapyramidi
Kuusi porrasta huipulle. Ruokapyramidi opastaa, kuinka paljon sinun pitäisi nauttia eri ruoka-aineita päivässä.
Valitse ruokia tasapainoisesti kaikista ryhmistä – ruokapyramidi näyttää oikeat suhteet.
1. Vain niukasti sokeria ja suolaa.
2. Nauti niukasti kovaa rasvaa, kohtuullisesti pehmeää.
- Pehmeää eli hyvää rasvaa on kasvimargariineissa ja kasviöljyissä esim. rypsiöljyssä.
- Sipaise leivälle levitettä ja pirskota salaatin päälle salaatinkastiketta.
3. Kalasta, lihasta ja kananmunasta kudoksille tärkeää rakennusainetta, proteiineja.
- Muista syödä kalaa 2 kertaa viikossa.
4. Nauti vähärasvaista maitoa, piimää, jogurttia noin puoli litraa päivässä.
5. Valitse runsaasti eri värisiä kasviksia
- Vihanneksia, hedelmiä, marjoja.
- Kasvikset kuuluvat kaikille aterioille ja välipaloihin. Kuusi kourallista päivässä!
6. Runsaasti täysjyväviljatuotteita: tummaa leipää, puuroa, tummaa pastaa ja riisiä.
- Viljan kuidut hellivät vatsaa.