Lautasmalli ja ruokapyramidi ovat hyviä apuvälineitä oikeanlaisen aterian kokoamiseen. Ota ruokaa sen verran kuin arvioit jaksavasi syödä! Ja ainahan voi ottaa lisää.


Lautasmalli

Koosta ateria näin

  • Puolet lautasesta kasviksia
  • Neljännes lautasesta perunaa tai (täysjyvä)riisiä/pastaa
  • Neljännes lautasesta lihaa, kalaa, munaa tai palkokasveja

Lisukkeet

Ruokajuoma

  • rasvatonta maitoa tai piimää tai vettä

 Leipä ja rasva

  • pala täysjyväleipää
  • päälle sipaisu pehmeää kasvirasvalevitettä

Jälkiruoka

  • marjat ja hedelmät täydentävät ateriaa
  • jälkiruoan voi jättää myös välipalaksi

Ruokapyramidi

Kuusi porrasta huipulle. Ruokapyramidi opastaa, kuinka paljon sinun pitäisi nauttia eri ruoka-aineita päivässä.
Valitse ruokia tasapainoisesti kaikista ryhmistä – ruokapyramidi näyttää oikeat suhteet.

1. Vain niukasti sokeria ja suolaa.

2. Nauti niukasti kovaa rasvaa, kohtuullisesti pehmeää.

  • Pehmeää eli hyvää rasvaa on kasvimargariineissa ja kasviöljyissä esim. rypsiöljyssä.
  • Sipaise leivälle levitettä ja pirskota salaatin päälle salaatinkastiketta.

3. Kalasta, lihasta ja kananmunasta kudoksille tärkeää rakennusainetta, proteiineja.

  • Muista syödä kalaa 2 kertaa viikossa.

4. Nauti vähärasvaista maitoa, piimää, jogurttia noin puoli litraa päivässä.

5. Valitse runsaasti eri värisiä kasviksia

  • Vihanneksia, hedelmiä, marjoja.
  • Kasvikset kuuluvat kaikille aterioille ja välipaloihin. Kuusi kourallista päivässä!

6. Runsaasti täysjyväviljatuotteita: tummaa leipää, puuroa, tummaa pastaa ja riisiä.

  • Viljan kuidut hellivät vatsaa.
Jaa sivu