Sokeritina

Uudenvuoden aattoon kuuluu tähtisädetikkujen, perunasalaatin ja nakkien ohella tinan valaminen. Perinteinen uudenvuoden tina tulee kierrättää vaarallisten jätteiden konttiin (HSY). Yksi tapa synnyttää vaarallista jätettä mahdollisimman vähän on säästää uudenvuoden tinat ja käyttää ne seuraavana vuotena uudelleen. Toinen vielä helpompi ja varmasti ekologinen vaihtoehto on jättää tinat ostamatta ja valaa uutena vuotena sokeritinaa, mehiläisvahatinaa tai kynttilätinaa.

Sokeritina

noin 1/2 dl kidesokeria henkilöä kohden
varrellinen kasari tai paistinpannu
paistinlasta
kulhollinen kylmää vettä

  1. Kaada sokeri pannulle ja kuumenna sitä niin kauan, että se muuttuu läpikuultavaksi. Hämmentämällä rauhallisesti estät sokerin palamisen pohjaan. Anna sokerin ruskistua hieman.
  2. Kaada sokeri nopeasti kylmään veteen ja nosta heti reikäkauhalla pois vedestä. Hitaasti kaatamalla sokeri hajoaa veteen pieniksi paloiksi.
  3. Sulatuksessa käytetyn astian saat puhdistettua kaatamalla sen täyteen kuumaa vettä ja puhdistamalla astiaharjalla.

Huom! Sulatettu sokeri on tulikuumaa, joten käsittele sitä yhtä varoen kuin sulatettua tinaa.

Kynttilätina ja mehiläisvahatina

noin 1/2 dl kynttilänkantoja tai mehiläisvahaa henkilöä kohden
kattila, jossa kuumaa vettä
kulhollinen kylmää vettä

  1. Kuumenna vettä kattilassa, veden ei tarvitse kiehua.
  2. Aseta verrallinen desimitta tai muu astia kattilaan vesihauteeseen. Pidä varsi kattilan ulkopuolella, jotta se ei kuumene.
  3. Lisää desimittaan kynttilänkannat tai mehiläisvaha. Anna vahan sulaa.
  4. Kaada sulanut vaha nopeasti kylmään veteen ja paina hetkeksi pinnan alapuolelle.
  5. Nosta valmis kynttilä- tai mehiläisvaha tila pois vedestä.
  6. Tarkastele tinaa varjokuvan avulla valkoista seinää vasten.

Huom! Sulata kynttilät ja mehiläisvaha aina vesihauteessa, jotta steariini ei ylikuumene.