Puutarhalla tapahtui kesällä 2011

PUUTARHAKERHON KERHOPAIKAT OVAT TÄYTTYNEET!

Mahdollisia varapaikkoja voi kysellä Heidiltä kesäkuun ensimmäisellä viikolla puh. 050 371 8913.

LASTENPUUTARHA PIPARMINTTU ON TALVIUNILLA!

Palaamme puutarhatöihin jälleen keväällä. Sitä odotellessa mukavan reipasta talvea kaikille! Muistakaa käydä paljon ulkoilemassa ja hoitaa huolellisesti kodin viherkasveja. Lue täältä esimerkiksi lohikäärmepuun hoito-ohjeet.

NYT PUUTARHALLA RAKENNETAAN YRTTIMAATA!

Vaikka lasten puutarhakerho on tältä vuodelta päättynyt, on Lastenpuutarha Piparmintussa vielä täysi tohina päällä. Tampereen Rudolf Steiner-koulun oppilaista nykyinen 7A-luokka on käynyt keräämässä omalta palstaltaan loppusadon ja laittaneet viljelymaan syyskuntoon. Palstalta kerättiin kaikki nimikyltit, narut, tukiverkot ja –kepit pois sekä käännettiin komposti .Lisäksi puutarhaopintoja valinnaisena aineena ottaneet ysiluokkalaiset ovat tehneet ahkerasti käytännön työtä. Ysiluokkalaiset ovat muun muassa rakentaneet viljelylavoja, perustaneet yrttimaata lavoihin, kärränneet multaa, keränneet satoa ja istuttaneet monivuotisia kasveja.

KASVISRUOKA MAISTUU PIKKUPUUTARHUREILLE

Elokuun loppupuolella puutarhakerholaiset kokoontuivat vielä kerran muistelemaan mennyttä kesää Marttojen opetuskeittiöön. Ohjelmassa oli puutarhakerhon huipentumana järjestetty pikkukokkikerho, johon osallistui lähes kaikki puutarhakerholaiset.

Keittiössä oli vipinää, kun lapset kuorivat, raastivat, pilkkoivat ja soseuttivat kasvimaan antimia. Ruokalistalla oli muun muassa mangoldikeittoa, kasvilasagnea ja kesäkurpitsalasagnea. Jälkkäriksi nautittiin vielä mansikkakiisseliä kermavaahdolla. Kotiinviemisiksi kaikki saivat palan porkkanakakkua.

Pikkukokit olivat innoissaan valmistamistaan ruoasta. Vatsat täyttyivät varmasti kaikilla.

JÄTTILÄISKURPITSA-ARPAJAISET

Lastenpuutarha Piparmintussa korjattiin jälleen ahkerasti satoa. Maissit olivat kypsyneet hienosti, joten niitä saatiin reilu määrä. Lisäksi kerättiin loput perunoista, persiljaa, tilliä, tomaattia, mangoldia ja salaattia.

Kurpitsojakin saatiin erilaisia; isoja pyöreitä, pitkulanmuotoisia ja pieniä koristeellisia. Kurpitsoista järjestettiin oikein arpajaiset, niin suosittuja ne olivat!

PAPUJEN JUHLAA

Piparmintussa vietettiin ensimmäistä sadonkorjuuiltapäivää aurinkoisessa säässä. Paikalle oli tullut runsaasti kerholaisia nauttimaan ulkoilmasta ja tapaamaan uusia ystäviä. Myös joitakin vanhempia oli apuna korjaamassa satoa.

Aloitimme keräämään hernettä ja papua. Molempia tuli huima määrä, monta muovikassillista ja ämpärillistä. Sitten siirryttiin perunamaalle. Perunan sadonkorjuu on aina yhtä hauskaa, kun saa etsiä perunoita maan uumenista. Myös salaattia, mangoldia ja retiisiä saatiin kotiinviemisiksi.

GRILLIJUHLAT PÄÄTTIVÄT KESÄN PUUTARHAKERHON

Perjantaina 29.7. vietettiin kesän viimeistä kerhopäivää grillijuhlien merkeissä. Tunnelma oli riehakas ja iloinen huolimatta kerhon päättymisestä. Kaikki kuitenkin tiesivät näkevänsä toisensa vielä muutaman viikon päästä sadonkorjuupäivinä.

PUUTARHAOLYMPIALAISET OLIVAT JÄTTIMENESTYS!

Puutarhakerhossa pidettiin tiukkaakin tiukemmat puutarholympialaiset keskiviikon ja torstain aikana. Keskiviikkona kilpailtiin siementen kylvämisessä, rikkaruohojen kitkennässä ja tikanheitossa. Lisäksi pidettiin pieni tietokilpailu, jossa kaikki kerholaiset onnistuivat loistavasti!

Torstaina olympialaiset jatkuivat kasvien tunnistamisella ja jätteiden lajittelukilpailulla. Olipahan olympialaisten mukaisesti paikalla myös radiotoimittaja ja kerholaiset pääsivät oikein suoraan radiolähetykseen!

25.7. Tampere
VIIMEISTÄ VIEDÄÄN PUUTARHAOLYMPIALAISTEN MERKEISSÄ

Koko kesän kestäneen puutarhakerhon tämän kesän viimeinen viikko on käynnistynyt. Ohjelmassa on ainakin retkeilyä maitotilalle, puutarhaolympialaisia ja perjantaina grillijuhlat päätöspäivän kunniaksi.

Puutarhaolympialaisissa kerholaiset kisailevat leikkimielisesti erilaisissa puutarhatöissä kuten kitkennässä, siementen kylvössä ja kastelutarkkuudessa. Olympialaisista lisää tällä viikolla.

25.7. Tampere
PIPARMINTUN AVOIMET OVET

Lastenpuutarha Piparmintussa vietettiin avointen ovien päivää viime perjantaina. Lähes kaikkien lasten vanhemmat kävivät tutustumassa päivän aikana puutarhan toimintaan. Lapset esittelivät viljelyksiä suurella innolla ja aikuiset olivat vaikuttuneita lasten viljelytaidoista. Lisäksi kotiinviemisiksi sai kerätä kesäkurpitsaa ja lehtisalaattia suoraan pellolta. Taatusti lähiruokaa!

13.7. Tampere
NYT SAADAAN JO SATOA!

Puutarhakerholaiset ovat innoissaan. Ensimmäiset retiisit on nostettu ja kesäkurpitsat leikattu. Kesäkurpitsat meinasivat kasvaa vallan jättiläisiksi, sillä isoin oli jo 40 cm pitkä! Kirsikkatomaatit ja chilipaprikat kypsyvät myös vauhdilla, sillä lämmintä on piisannut. Salaatti suorastaan rehottaa.Tällä viikolla kerhossa on teemana roskien lajittelu. Jokainen kerholainen saa kotitehtäväkseen selvittää missä on oman kodin lähin jätteiden lajittelupiste ja mitä pisteitä siellä on. Lisäksi ohjelmassa on kävelyretki luontoon tunnistelemaan kasveja.

1.7. Tampere
HELTEINEN VIIKKO PUUTARHALLA

Alkuviikosta puutarhalla kitkettiin ahkerasti. Helteellä kitkentä on raskasta ja kuumaa puuhaa, joten loppu viikosta retkeiltiin ja leikittiin. Tytöt innostuivat ”meikkaamaan” timotein tähkillä ja muilla luonnon tuotteilla. Muutakin mukavaa puuhasteltiin ja viikko kului rattoisasti.Pieniä hankaluuksiakin sattui: vesipumppu sanoi sopimuksen irti juuri, kun vettä olisi kipeästi kaivattu. Myöhään torstai-iltana se saatiin vihdoin toimimaan ja kasvit pelastettua kuivumiselta.Ensi viikolla Emma on leirillä Hangossa. Lasse toimii pääohjaajana ja Anne Sannamo tulee Lassen kaveriksi puutarhalle.

27.6. Tampere
TAPAHTUMARIKAS VIIKKO TAKANA

Viime viikko lasten puutarhassa oli hauskoja tapahtumia täynnä. Emma sai avukseen Lasse Leinosen puutarhalle lasten riemuksi. Lasse jatkaa puutarhalla koko kesän ja auttaa kasvien hoidossa sekä hauskuuttaa lapsia. Lassesta tulikin heti ensimmäisenä päivänä lasten suosikki.Viime viikolla tehtiin myös yrttiretki lähimaastoon ja opittiin tuntemaan paljon uusia kasveja. Retki oli lapsista niin mieluinen, että retkeilyä ja kasvien tunnistamista päätettiin jatkaa tulevinakin viikkoina.Viikon kohokohtana oli tietenkin juhannusjuhlat torstaina. Lapset esittivät itse sepittämiään näytelmiä ja taitavia musiikkiesityksiä ja lopuksi nautittiin grilliherkkuja.Tänään palattiin arkeen ja ryhdyttiin heti aamusta kitkentätöihin kasvimaalla. Viime viikon runsaiden sateiden jäljiltä maa on nyt sopivan pehmeää, joten nyt on oiva hetki häätää rikat kasvimaalta.

20.6. Tampere
LINNUNPELÄTINPERHE VAHDISSA

Toinen viikko lasten puutarhakerhossa kului tosi taidokkaiden linnunpelättimien rakentamisessa. Niitä syntyikin kaikkiaan neljä kappaletta: äiti, isä, tytär ja poika. Siis täydellinen pelätinperhe vartioi nyt lasten kasvimaata.

Rakentamisen ohessa ehdittiin toki tehdä viimeiset kylvöt ja loppuviikosta kisailtiin kasvitietämyksestä ja käytännön kasvimaatöistä. Riemullista oli huomata kun pisteiden laskun jälkeen osoittautui, että kummatkin ryhmät olivat yhtä taitavia.Sää oli hiukan epävakainen ja välillä saatiin muutama pisara vettäkin, mutta ei se menoa haitannut.

10.6. Tampere
LASTEN PUUTARHAKERHOSSA RIITTÄÄ VIPINÄÄ

Lasten puutarhakerho aloitti jälleen toimintansa heti koulujen päätyttyä. Innokkaita kerholaisia saapui Piparminttuun tänä vuonna kahteen ryhmään.

Säät ovat suosineet pikkupuutarhureita koko viikon, sillä lämpöä on riittänyt ihan hellelukemiin asti.

Maanantaipäivä meni lasten tutustuessa puutarhaan ja toisiinsa. Ohjelmassa oli muun muassa tutustumisleikkejä ja nimilappujen tekemistä.

Tiistaina päästiinkin jo tositoimiin, kun taimet saapuivat puutarhalle. Puutarhatyöt aloitettiin kurpitsan, maissin ja perunan istutuksella. Kastelu oli poikien suosikkipuuhaa, sillä letkun päässä sai vahingossa kastella vähän kavereitakin.

Loppuviikon aikana saatiin maahan myös purjosipulit, persiljat, pavut, herneet ja mangoldit. Kasvihuoneeseen istutettiin tomaatintaimet ja chilipaprikaa.

Lapset saivat ylijääneistä purjoista kivan kotitehtävän, kun purjot istutettiin ruukkuihin ja vietiin kotiin kasvamaan. Syksyllä sitten katsotaan millaista satoa niistä tulee!

LAUANTAINA LAPIO HEILUI!

Tampereen Rudolf Steiner -koulun 6A-luokka vietti koululauantaita Lastenpuutarha Piparmintussa. Päivän tavoitteena oli saada luokan oma viljelypalsta-alue kunnostettua niin, että seuraavalla viikolla alkavat kylvö- ja istutustyöt saatiin aloitettua.

Koululauantaihin osallistui lasten lisäksi myös lasten vanhemmat talkoovoimin ja lopputulos oli kaikkia miellyttävä.

KOMEITA NIMIKYLTTEJÄ JA KYLVÖTÖITÄ

Aluksi maasta kerättiin isot kivet ja heinän juurakot. Sen jälkeen kärrättiin multaa palstalle, lannoitettiin kanankakalla ja kalkittiin maa. Jyrsintä käytettiin maan pehmitykseen ja myös lapiot heiluivat ahkerasti.

Yksi ryhmä rakensi kompostikehikkoa, toinen viljelylavoja palstalle. Myös nimikylttien maalaus kuului päivän ohjelmaan, niistä tulikin varsin hienot!

Tiistaina sitten jatkettiin viljelytöillä, kylvettiin mm. papuja, herneitä, salaattia ja retiisiä. Lisäksi istutettiin maissit, tomaatit, kurpitsat ja purjot.

Kesän aikana koululaisilla on palstalla viikkovuorot, jolloin palstalla tehdään ajankohtaisia hoitotöitä.  Elokuussa sitten katsotaan, miten satoa saadaan.

PIPARMINTTU VALMISTAUTUU UUTEEN KASVUKAUTEEN JA KERHOKESÄÄN

Lumisen talven jälkeen puutarhalle kuuluu ennen kaikkea hyvää. Steinerkoululaisten istuttamat vadelmantaimet, omenapuut ja herukkapensaat olivat talvehtineet oikein mallikkaasti ja pieniä lehtiä on jo havaittavissa. Omenapuut olivat säilyneet ilman jänisten hyökkäystä niiden ympärillä olevan jänisverkon ansiosta.

Mansikantaimet sen sijaan vielä antavat odottaa itseään, mutta eiköhän nekin pikku hiljaa ala nostaa versojaan maasta.

Tästä kesästä tulee varmasti kaikkien aikojen satoisin!