Puutarhalla tapahtui vuonna 2014

Lastenpuutarha Piparmintussa alkaa sadonkorjuun aika

10.10. Tampere
Puutarha valmistautuu talvikauteen

Lastenpuutarha Piparmintun kesäkerho on saatu päätökseen vuodelta 2014. Kerholaiset kokoontuivat syyskuussa vielä yhteisen pikkukokki-kurssin merkeissä kokkailemaan kasvisruokaa. Nyt puutarha valmistautuu tulevaan talveen. Tomaatit ja chilit tosin vielä jatkavat kasvihuoneessa kasvuaan kunnes ensimmäinen pakkasyö vie kasvustot. Jänisverkot on viritetty omenapuiden ympärille suojaamaan puiden runkoja mahdollisilta pitkäkorvilta. Kasvimaan nimikyltit on kerätty ja varastosta siivottu työkalut talvisäilöön. Nyt odotellaan traktoria saapuvaksi kyntämään kasvimaa seuraavaa kasvukautta varten. Mukavaa talvea kaikille toivottaa Lastenpuutarha Piparmintun väki!

15.8. Tampere
Sadon kimpussa jälleen

Vihdoin koitti se hetki, kun kerholaiset pääsivät kunnolla sadon kimppuun. Piparminttuun kokoontui parisenkymmentä innokasta sadonkorjaajaa ja kotiin kannettiin kasapäin perunaa, punajuuria, kesäkurpitsaa, sipulia, härkäpapua, herneitä, tomaattia, chiliä, mustaherukkaa ja yrttejä. Ensi viikollekin jätettiin touhua, sillä tässä oli vain osa sadosta. Esimerkiksi porkkanat ja kurpitsat jätettiin vielä kasvamaan kokoa.

11.8. Tampere
Sadonkorjuuta palstalla

Kerhopalstalla on ollut hiljaista nyt kun kerholaiset ovat olleet kesälaitumilla – ja osa jo palannut kouluun.

Palstalla on riittänyt töitä – kastelua helteisessä säässä ja rikkaruohojen taltuttamista – ne ovat myös saaneet osansa ihanasta lämmöstä ja kastelusta. Satoa on tullut mukavasti: kesäkurpitsat ovat jättimäisiä, salaattia ja yrttejä on saanut korjata ja tomaatit ja chilit ovat antaneet oman mausteensa sadonkorjuukoppaan. Mansikkaa saatiin poimittua myös sen minkä rastailta saimme pelastettua ja vadelmia poimin kilpaa niitä natustelevien ampiaisten kanssa.  Muuten palstalla on ollut hiljaista, muutama fasaani, pupu ja kontiainen ovat siellä palstanhoitajien ja sadonkorjuuta noutavien kerholaisten lisäksi liikkuneet.

11.7. Tampere
Viimeisen kerhopäivän naamiaisjuhlat

Puutarhakerhon tämän kesän viimeisenä kerhopäivänä vietettiin naamiaisjuhlia. Naamiaisissa oli vapaa teema ja paras puhu äänestettiin kerholaisten kesken. Tällä kertaa parhaan asun palkinnon voitti Kaisa taikuriteemallaan. Muita hahmoja naamiaisissa olivat mm. koira, kukka, kissa, keiju ja rokkistara Stella. Nähtiinpä kerhossa myös Pena Perusjätkä, Marttamartti, Alohatanssia ja intialaista sävyä. Kerhopäivän aikana tehtiin myös kastelutöitä, kerättiin ensimmäiset sadot retiisistä ja herkuteltiin popcornilla, karkeilla ja kekseillä. Myös kesäkurpitsasta saatiin ensimmäiset maukkaat hedelmät, jotka arvottiin kaikkien kesken. Mennyt kerhokesä oli aika monipuolinen niin säiden kuin tapahtumienkin osalta. Sadonkorjuuta jäämme siis odottamaan ja tapaamme jälleen elokuussa!

8.7.Tampere
Retkellä Hatanpään arboretumissa

Viimeisen kerhoviikon kunniaksi otimme ja lähdimme kerholaisten kanssa retkelle Hatanpään arboretumiin. Mukana oli herkkueväät ja lämpöäkin riitti. Retken ohjelmassa oli aarteenetsintä, jossa lapset saivat ryhmässä etsiä alkuun vinkkirasioita, jotka loppujen lopuksi ohjasivat aarteen luo. Hikisen aarteenetsinnän jälkeen pidettiin piknikkiä herkkujen kera sekä pelattiin korttia ja piilosta.

4.7. Tampere
Luonnonkukat loistivat kukka-asetelmissa

Kerholaiset joutuivat eilen haasteen eteen, kun niityltä edellispäivänä poimitut luonnonkukat piti sitoa asetelmiin. Niityltä löydettiin monen monta erilaista luonnonkukkaa asetelmiin, esimerkiksi maitohorsmaa, vuohenputkea, kissankelloa ja mesiangervoa. Kukat käärittiin sanomalehteen ja säilytettiin varret vedessä, jotta ne imivät itsensä täyteen vettä. Asetelmat tehtiin erilaisiin purkkeihin. Jokainen teki oman näköisensä ja mikä valtava kukkaloisto niistä syntyikään!

2.7. Tampere
Avoimet ovet ja Piparmintun 5-vuotissynttärit

Tiistaina 1.7. vietettiin puutarhalla avointen ovien päivää ja samalla myös Piparmintun viisivuotissyntymäpäiviä. Juhlintaan oli kutsuttu mukaan kerholaisten vanhempia, sisaruksia, isovanhempia, kavereita ja muita tuttuja. Paikalla kävin noin 20 vierailijaa. Kerhon alussa laitettiin vieraat puutarhatöihin ja kitkettiin juureslavat. SItten nautiskeltiin evästauosta, tarjolla oli mm. pannukakkua vattuhillolla ja kermavaahdolla. Lopuksi vielä leikittiin yhteisleikkejä. Ilmakin suosi meitä, sillä ei tullut pisaaraakaan vettä!

Kasvihuone koristeltiin ilmapalloilla ja ekokoristeilla 🙂

25.6.Tampere
Roskaralli on alkanut!

Tällä viikolla Lastenpuutarha Piparmintussa vietetään Roskaralli- teemaviikkoa. Viikolla puhumme roskista, mistä ne tulevat, miten niiden syntyä voi ehkäistä ja mihin roskat oikeastaan päätyvät. Tiistaina paikalla vieraili Jätejengi -käsinukke-esitys. Esityksen aikana saimme tutustua muun muassa Nelli Nojatuoliin ja Pertti Peltipurkkiin. Kukin roska kertoi oman elämäntarinansa ja lopuksi leikittiin nukeilla. Palstalla puolestaan on aika hiljaista vielä kasvun suhteen. Toivotaan, että lämpl saapuisi vihdoinkin turvaamaan syksyn satoa.

17.6. Tampere
Juhannusviikolla rankkaa raekuuroa

Juhannusviikolla Lastenpuutarhan puutarhakerholaiset pääsivät kokemaan suuria luonnonmullistuksia, sillä puutarhalla nähtiin niin tuulta, myrskyä, vesisadetta, auringopaistetta ja jopa raekuuroja! Onneksi kerholaisilla on kunnon varusteet, joten säiden vaihtelut eivät haitanneet viljelytöitä. Menneellä viikolla kerhossa on poistettu harsot pavuilta ja herneiltä, harvennettu porkkanoita, punajuuria ja retiisiä sekä kitketty ahkerasti. Yksi kesän kohokohdista oli kuitenkin linnunpelättimien rakentaminen. Linnunpelättimiä saatiin tehtyä kolme kappaletta vartioimaan kasvimaata.

12.6. Tampere
Ensimmäisen viikon kova uurastus

Helle helli meitä ensimmäisellä kerhoviikolla puutarhapalstalla. Kerholaiset jaksoivat silti hyvin tehdä istutus- ja kylvätöitä ja saimmekin kaikki uudet taimet ja suurimman osan siemenistä jo maahan. Juoma- ja huilaustaukoja piti tosin pitää aika monta että päästiin avomaan paahteesta ja kasvihuoneen kuumuudesta hetkeksi pois.

Puutarhapalsta näyttääkin nyt jo vihreämmältä kun maissi, kesäkurpitsa, jättikurpitsa, persilja, purjo, munakoisot ja laatikoihin istutetut yrtit olivat esikasvatettuja taimia ja niinpä saimme heti vihreää kun nuo kasvit oli palstalle istutettu. Ja onpa meillä yksi auringonkukkakin esikasvatettuna, samoin kuin kyssäkaalit, jotka me piilotettiin kempeiltä harson alle kasvamaan.

Oman osansa palstan vihreyteen yrittävät tietenkin tuoda myös rikkakasvit, jotka jo yrittävät sinnikkäästi nostaa päätään joka puolelta palstaa. Niitä osa kerholaisista jaksoikin jo kitkeä samalla kun kylvimme herneitä, papuja, mangoldia, sipulia, tilliä ja retiisiä. Reippaat kerholaiset jaksoivat tehdä siemenille kylvövaot, kastella ne, kylvää siemenet, peittää ne, kastella ja merkitä kylvorivit vielä. Osa kylvöksistä peitettiin vielä harsoilla – lähipensaikoissa pesii lintuja, jotka olisivat mielellään tulleet siemenaterialle kun kerholaiset ja ohjaajat lähtivät palstalta.

Pientä kylvö- ja istutustyötä jäi vielä tällekin viikolle, kesäkukat ja avomaan kurkut ovat ainakin vuorossa. Satoa odotellessa meillä on tietenkin kitkemis- ja kastelutyötä ja joka päivälle jää leikkihetkille ja majanrakennukselle aikaa myös  : )

2.6. Tampere
Päivänpaistetta, perunoita ja palsternakkaa

Koululaisten ensimmäinen lomapäivä oli ihanan lämmin ja aurinkoinen, meillä oli säänkin puolesta ihana ensimmäinen kerhopäivä Piparmintussa! Kerho-ohjaajat kokoontuivat palstalle jo hyvissä ajoin valmistautumaan ensimmäiseen jännittävään kerhopäivään ja innokkaat kerholaiset tulivat kerhoon jo ennen aloitusaikaa eli kello 9. Monet tulivat pyörällä ja mikä olikaan ajellessa kun aurinko paistoi ja ilma oli sopivan lämmin, ei liian helteinen mutta eipä vihmotellut vettäkään ja pieni tuulenvire virkisti (mutta Pirkkalan suunnasta pyöräilevää kerho-ohjaajaa vastatuuli kyllä vähän kiusasi!!)

Kun kerholaiset olivat koolla ja reput ja eväät viety varastoon, oli aika tutustua muihin kerholaisiin ja uusiin tämän kesän ohjaajiin. Sitten käytiin läpi kerhon sääntöjä ja päivä-ohjelmaa ja kierrettiin katsomassa Piparmintun tilat. Osalle lapsista kerho ja palsta onkin tuttu, meillä on kerhossa konkareita jo monen vuoden takaa!

Tutustumisleikit ja nimipyykkipoikien kirjoittaminen auttoi muistuttelemaan kerholaisten nimiä mieleen. Pian evästauon jälkeen päästiinkin puutarhatyöhanskoja sovittamaan ja ekaa puutarhatyötä tekemään kun jakauduimme kolmeen ryhmään ja lähdimme kaikkien ’lempipuuhaan’ eli lannoittamaan kasvimaat ja laatikot : ) Osa kerholaisista meinasi käyttää nimipyykkipoikaa nyt nenään kun ne lannoitteet antoivat vähän mojovan muhevaa tuoksahdusta ilmoille. Siinä sai ohjaajat kyllä vakuutella että haju häipyy pian ja ai kuinka hyödyllistä lannoite on kasveille!

Lannoittamis-urakan jälkeen kerholaisista puolet pääsivät perunan istutukseen ja puolet saivat auttaa viimevuotisen palsternakan nostossa. Perunamaalle syntyikin hyvät vaot kuokilla ja pikkulapioilla ja osaan riveistä päästiin jo perunat istuttamaan ja vaot peittämään  –  ja homma jatkuu seuraavana aamuna. Palsternakkaa riitti kaikille ja niinpä ekan kerhopäivän päättyessä kerholaiset saivat lähteä jatkamaan kesälomapäivää ekan sadonkorjuun sato mukanaan.

Ohjaajilla päivä jatkui vielä suojaharsojen kunnon tarkistamisella, vesipumpun käytöllä, mansikkamaan kitkemisellä ja uusien taimien suojaan kantamisella ja kastelemisella – palstalle nimittäin saatiin jo seuraavan päivän istutustöitä varten ihania uusia taimia..