Puutarhalla tapahtuI vuonna 2015

Kesällä 2015 tarjoamme puutarhakerhoa 7-12 -vuotiaille lapsille.

22.10. Tampere
Lastenpuutarhan kasvimaa odottaa kyntäjää

Lastenpuutarha Piparmintun kasvukausi vuonna 2015 on nyt virallisesti päättynyt. Tänä sateisena torstaiaamuna puutarhalla riitti kuitenkin vielä vilinää, kun Tampereen Rudolf Steiner –koulun kakkosluokkalaiset kävivät kasvimaalla tekemässä viimeiset sadonkorjuut. Perunaa nostettiin oikein urakalla ja kaikki saivat satoa kotiin vietäväksi.

Nyt puutarha aloittaa talvilevon, sillä seuraavaksi pelto kynnetään ensi kesää varten. Nähdään taas silloin!

14.8. Tampere
Sadonkorjuupuuhissa

Kesäloman jälkeen kokoonnuttiin katsastamaan kasvimaan tilannetta. Rikat olivat vallanneet alaa, mutta siitä huolimatta sato näytti erittäin hyvältä. Kovan korjuutyön jälkeen pusseihin ja ämpäreihin sujahti jättiläiskokoisia perunoita, laadukkaita sipuleita, paksuja purjoja, värikkäitä paprikoita, kirpakoita marjoja ja raikkaita retiisejä. Tämähän oli vasta alkua, sillä parin viikon päästä jatketaan uudella kierroksella.

10.7. Tampere
Avoimia ovia, puutarhaolympialaiset ja naamiaisrientoja. Retiisejä!

Puutarhakerhon viimeisellä viikolla on ollut säpinää. Tiistaina vietettiin avointen ovien päivää ja paikalla kävi paljon kerholaisten kavereita, perheenjäseniä ja tuttuja. Lisäksi saatiin myös ihan uusia vieraita tutustumaan puutarhaan. Avointen ovien päivässä nähtiin kaksi hienoa teatteriesitystä ja esiteltiin puutarhaa vieraille. Olipahan meillä arpajaisetkin!

Keskiviikkona ja torstaina kilpailtiin hiki hatussa puutarhaolympialaisten merkeissä. Lajeina olivat tänä vuonna mm. hammastikun heittoa, kasvien tunnistamista ja roskien lajittelua. Tiukan kokonaiskisan voiton veivät lopulta tiimi ”Porkkanapellet”.

Roskien lajittelukilpailussa joutui toden teolla miettimään mihinköhän se aerosolipullo ja kahvipussi oikein laitetaan.

Viimeisenä kerhopäivänä pidettiin naamiaisjuhlat. Tänä vuonna juhliin osallistui mm. noitakissa, james pontti, angry birds, smurffimamma ja pandakarhu. Parhaan asun palkinnon voitti suljetussa lippuäänestyksessä Panda Vanessa. Ehdittiinpä sitä vielä tehdä viimeiset kylvötyötkin. Nimittäin ensimmäinen retiisisato valmistui juuri parahiksi viimeiseen kerhopäivään ja saimme kylvettyä toisen sadon. Lopuksi kerholaiset saivat kunniamaininnan kerhoon osallistumisestaan. Erityisen maininnan sai noitakissa, joka oli osallistunut määrällisesti kesän aikana kaikista eniten kerhon toimintaan.

Viimeiset retiisin kylvöt.

Kesän ensimmäinen herkkusato.

Nyt Lastenpuutarha Piparminttu jää parin viikon kesätauolle ja satoa päästään korjaamaan elokuussa. Nähdään silloin!

6.7. Tampere
Viimeistä viikkoa viedään

Kerhopäivät ovat menneet nopeasti, nyt on jo viimeinen kerhoviikko menossa. Edellisellä viikolla saimme nauttia vähän lämpimästä säästäkin ja monien kasvien kasvu nopeutui. Kesäkurpitsa ja jättikurpitsa saivat uusia kukkia ja ensimmäiset kesäkurpitsat ovat lähteneet kasvamaan. Mansikkasato on myöhässä: mansikanraakileita on mutta yksikään mansikka ei edes punerra vielä.

Kitkemisen ja kastelun lisäksi kerholaiset ovat rakentaneet majoja ja leikkineet niissä. Kesäteatteri sai myös lisää penkkejä ja Avoimien ovien päivän esityksiä on harjoiteltu. Viime viikolla kerholaiset tekivät kukka-asetelmia luonnonkukista   – niistä tuli tosi hienoja, taitavasti tehtyjä.

Hellepäivinä pieni metsä antoi ihanasti varjoa ja juomapullot ja huivit ja lakit olivat tarpeellisia.    Ihana kerhokesä – kerhossa on ollut sopivasti sadetta ja paistetta ja uusia kavereita, leikkejä ja muuta tekemistä on riittänyt joka päivälle.

29.6. Tampere
Avoimet ovet tulossa 7.7.

Sää on pikkuhiljaa lämmennyt ja kaikki kasvit ovat kasvaneet vähän. Harsojen alla ovat itäneet pavut ja herneet, punajuuret ja porkkanat. Joitakin harsoja uskallettiin ottaa poiskin jo. Perunat ja salaatit ovat ilmestyneet maan pinnalle ja kesäkukkien penkeissä on pieniä taimia näkyvillä.

Viime viikolla kerholaiset pääsivät tekemään tärkeitä hoitotöitä kasveille: meillä oli joka päivä työlistalla kitkemistä. Kerholaiset tiesivät hyvin miksi kitkeminen on tärkeää: rikkakasvit vievät tilaa , vettä ja ravinteita viljelykasveilta. Lisäksi rikkakasvit voivat peittää alleen ja varjostaa viljelykasveja.

Joka päivä on jäänyt aikaa majan ja katsomon ja näyttämön rakentamiseen, leikkimiseen  ja piirtämiseen. Kerholaiset ovat ehtineet harjoitella esityksiä ja tehneet mainokset Avoimien ovien päivää varten. Se on palstalla 7.7 kello 10 alkaen, tervetuloa mukaan!

Metsikössä valmisteltiin teatteria ja rakennettiin katsomoa ja majaa.

23.6. Tampere
Rikkakasvien kitkentää ja teatterin rakentamista

Juhannuksen jälkeen puutarhakerholaiset ovat keskittyneet rikkakasvien kitkentään. Kyytiä ovat saaneet niin juolavehnät kuin vesiheinätkin. Tutustuimme myös vieraisiin kasvilajeihin. Kävimme katkaisemassa lupiinin kukintoja, sillä lupiini on merkittävä vieraslaji, joka uhkaa Suomen omia luonnonkasveja nopealla leviämisellään.

Piparmintun kesäteatteria alettiin rakentaa läheiseen metsikköön. Suunnitelmissa on harjoitella muutama teatteriesitys avoimien ovien päivään 7.7. Valmiina ovat jo mainosjulisteet sekä vip-liput.

17.6. Tampere
Pertti Uni-Peipponen ja farkkuviljelmiä

Puutarhakerhon kolmannella viikolla saatiin antaa luovuudelle tilaa, kun puutarhalla touhuttiin linnunpelättimien rakentamisen parissa. Lintuja pelottelemaan syntyi kolme hienoa hahmoa. Pertti Uni-Peipponen hoitaa lintujen pyydystämisen jätesäkkiin erikoisen lintuimurinsa avulla. Sen jälkeen hän grillaa linnuista vartaita, joten tuskinpa kukaan lähialueen linnuista toivoo tämän herran käsittelyyn!

Mr. Ei Päätä puolestaan keskittyy pupujen karkoittamiseen. Nimensä mukaisesti hänellä ei ole päätä, vaan hän tunnistaa puput muiden aistiensa perusteella.

Sinikka, lempinimeltään Sinkku, on luonteeltaan kiva ja suloinen. Hän harrastaa steppaamista ja uimista. Sinkulla on hiusten pidennykset ja kaunis ulkomuoto.

Juhannusviikolla tehtiin myös farkkuviljelmiä, joihin tuli erilaisia yrttejä kuten timjamia, persiljaa ja sitruunamelissaa. Juhannusaaton aattona pelataan vielä mölkkyturnaus ja syödään herkkuja ennen juhannusvapaan alkamista.

9.6. Tampere
Viljelytöitä, bunkkerimaja ja maalaustaidetta

Toinen viikko puutarhalla alkoi aurinkoisena ja ahkerat kerholaiset jatkoivat viljelytöitä. Kesäkurpitsa, maissi, jättikurpitsa, tomaatti, persilja, purjo ja sipuli ovat jo löytäneet tiensä pellon tai kasvihuoneen kasvatuslaatikoihin, kiitos kerholaisten! Vielä lisää kylvettävää löytyy palkokasveista ja kesäkukista.

Eikä puutarha selviä ilman kitkemistä ja siistimistä. Kevät kasvatti myös voikukat, juolavehnää ja peltokorteet ympäri puutarhaa ja kasvatuslaatikoiden reunoille,  ja niiden kitkemisessä riittää puuhaa. Kastelu kuuluu myös päivän töihin  – vettä kuluu litroittain niin viljelyssä kuin kasvien hoitotöissäkin. Ja vaikka helteet eivät meitä olekaan palstalla vielä hellineet, pitää viljelijöiden myös muistaa juoda välillä vesihörppy niin että taas jaksaa.

Piparmintussa ei kuitenkaan pelkästään uurasteta, jo nyt on ensimmäiset majat rakennettu puutarhan alueelle ja palloleikit, tikanheitto ja piirrustustarvikkeet tuovat lisää vaihtelua kerhopäivän puuhiin.

3.6. 2015 Tampere
Siemenestä satoon -kerho rivakasti käyntiin

Lastenpuutarha Piparmintussa aloitettiin maanantaina jälleen touhukas viljelykesä, kun parikymmentä innokasta pikkupuutarhuria saapui kerhoon. Jo ensimmäisenä päivänä kuokat heiluivat perunamaalla ja porkkananauhaa mittailtiin porkkanalavoihin.

Seuraavana päivänä pääsimme nauttimaan sipulin ja purjosipulin istuttamisesta sekä kylvämään punajuuria lavoihin. Keskiviikosta muodostuikin oikea kunnon mutakeli, sillä kesken kurpitsojen ja maissien istuttamista tuli rankkasade, joka kasteli koko poppoon. Toivotaan kuitenkin, että kesästä tulee vähäsateinen ja lämmin.

Tästä se lähtee, pitkä uurastus, joka palkitaan elokuussa ehkä jopa komealla sadolla!