Pikkuavain: keittiössä

Tee vähintään kaksi Pikkukokki keittiössä -tehtävää

1. Piirrän pahvilautaselle terveellisen ja mieluisan aterian. Vertaan toisten kerholaisten tai aikuisen kanssa eri vaihtoehtoja.

TAI Kokoan komean ateriateoksen pahvilautaselle väripapereista tai -kartongista, silkkipaperista, (värjätyistä) puunpalasista, kivistä, oksista, kuivista herneistä tai mistä ikinä keksin. Liimaan aterian puuliimalla (esimeriksi Erikeeper tai Kiilto).

2. Otan selvää, mitä tarkoittavat keittiösanat vaivata, alustaa ja kohottaa. Etsi resepti, jossa on käytetty näitä sanoja. Mitä muita leivontaan liittyviä sanoja keksit?

3. Mittaan

  • paljonko vettä mahtuu lasiin tai mukiin, josta juon usein?
  • montako desilitraa on puolitoista (1,5 tai 1 ½) litraa?

4. Kuorin ja raastan neljä porkkanaa. Laitan raasteen tarjolle astiaan.

5. Valmistan salaatin aineksista, joita pitää leikata viipaleiksi, kuutioiksi ja lohkoiksi. Esimerkiksi vihreää salaattia, tomaattia, kurkkua ja porkkanaa.

6. Valmistan hedelmäsalaatin vähintään kolmesta tuoreesta eri hedelmästä: Kuorin hedelmät ja pilkon ne suupaloiksi. Voin käyttää lisäksi säilykehedelmiä.

7. Perustan yhdessä vanhemman kanssa välipalahyllyn kodin jääkaappiin. Kokoamme hyllylle ruoka-aineita, joista osaan valmistaa ravitsevaa välipalaa. Muistan myös huoneenlämmössä säilytettävät ainekset!

8. Valmistan täytetyn voileivän itselleni ja kaverille tai perheenjäsenelle.

9. Otan selvää, miten vedenkeitin täytetään, paljonko vettä pitää vähintään olla ja miten laite käynnistyy ja sammuu. Kiehautan vettä ja valmistan siitä teetä, kaakaota tai mehua.

10. Otan selvää, miten mikroaaltouunia käytetään. Kuumennan mukillisen vettä ja valmistan siitä teetä, kaakaota tai mehua. Tutkin myös, millaisia mikroaaltouuniin sopivia astioita löytyy kotoani.

11. Tutkin, millainen liesi on kotona ja mitä lieden nappulat (säätimet) ovat. Tutustun lieden käyttöön aikuisen avustamana. Keitän kananmunia, vihanneksia tai perunoita.

12. Katan kotona pöydän, kun ruokana on

  • keittoa tai
  • pastaa ja pastakastiketta tai
  • lihaa tai kalaa ja riisiä tai perunaa.

Mietin, tarvitaanko erikseen salaatti- tai leipälautasia. Entä jos on jälkiruokaa: mistä ja miten sen nautimme?

13. Taittelen lautasliinat valitsemani ohjeen mukaan ja katan ne pöytään.

14. Pakkaan aterian tähteet sopiviin astioihin ja rasioihin. Sijoittelen ne jääkaappiin järkevästi, etteivät ne vie turhaa tilaa.

15. Tutustun uunin käyttöön ja harjoittelen sitä aikuisen avustuksella. Harjoittelen ruoan nostamista patakintaita ja -lappuja käyttäen kylmästä uunista.