Tietäjäavain: keittiössä

Tee vähintään kaksi Pikkukokki keittiössä -tehtävää

1. Suunnittelen ja valmistan aamupalan tai välipalan, jossa on täysjyväviljaa ja maitotuotetta sekä kasviksia, marjoja tai hedelmää.

2. Kokoan ruokapöydästä aterian lautasmallin mukaisesti ja syön sen:

 • ½ (puolet) lautasesta kasviksia
 • ¼ (yksi neljäsosa) lisäkettä kuten pastaa, perunaa, riisiä
 • ¼ kalaa, lihaa, broileria tai kalkkunaa, kananmunaa

3. Mieti ja kirjaa ylös:

 • Paljonko on ¼ litraa desilitroina?
 • Paljonko on ½ litraa desilitroina?
 • Paljonko on ⅓ litraa desilitroina?

4. Keittiösanasto-tehtävä: mitä erilaisia kokkaukseen liittyviä verbejä tiedät? Entä mitä ne tarkoittavat? Esimerkiksi vaivata tai kuullottaa.

5. Kasviksia tulisi syödä puoli kiloa päivässä. Punnitse ja kirjaa, millaisesta määrästä erilaisia kasviksia saat 500 grammaa eli puoli kiloa täyteen.

6. Tunnustelen ja arvioin, paljonko tomaatti, appelsiini, banaani, salaattikerä tai leipä painaa. Tarkistan painon punnitsemalla keittiövaa’alla. Muistan puhtaat kädet. Palautan ruoka-aineet säilöön, ellen käytä niitä ruoanvalmistuksessa.

7. Lähden ruokaostoksille aikuisen kanssa ja autan ostosten teossa. Valitsen yhden ostamamme elintarvikepakkauksen ja tutustun, mitä tietoa ja merkintöjä pakkauksesta löytyy.

8. Tutustun kotona käytössä olevaan keittiölaitteeseen. Esittelen laitteen monipuolista käyttöä toisille kokkikerholaisille.

9. Tutustun sauvasekoittimen käyttöön aikuisen opastuksella. Valmistan sekoittimella syötävää: marjoista kastikkeen jäätelölle, salaattikastikkeen, pehmon tai pirtelön. Puhdistan sauvasekoittimen aikuisen antamien ohjeiden mukaan.

10. Tutustun sähkövatkaimen osiin ja käyttöön aikuisen opastuksella. Käytän vatkainta kermavaahdon tai vaniljakastikkeen vaahdottamiseen. Puhdistan vatkaimen aikuisen ohjeiden mukaan.

11. Harjoittelen veden kaatamista kattilasta patalappujen (patakintaiden) kanssa ja pannualustojen käyttöä kylmällä liedellä:

 • Täytän kattilan vedellä, peitän sen kannella ja nostan sen kylmälle liedelle.
 • Nostan pannunalusen valmiiksi sopivaan paikkaan.
 • Raotan kattilan kantta hiukan, nostan kattilan pois liedeltä.
 • Pidän suojatuilla käsillä kiinni kattilasta ja kannesta molemmin puolin.
 • Tyhjennän veden pesualtaaseen poistamatta kantta kokonaan.

12. Valitsen reseptin ja valmistan marjakeittoa, kiisseliä tai mehukeittoa. Kiisselin tai mehukeiton valmistuksessa harjoittelen suurustamista.

13. Leivon teeleipiä ohjeen mukaan.

14. Valmistan itse tai yhdessä aikuisen kanssa pyttipannua, täytettyä munakasta mieluisalla täytteellä, köyhiä ritareita tai muuta lämmintä ruokaa, johon käytän tähteeksi jäänyttä ruokaa.

15. Lajittelen keittiöjätteet kolmena päivänä aterian jälkeen biojätteeksi, sekajätteeksi, energiajätteeksi ja kierrätettäväksi aineiksi (lasi, metalli).

16. Tutustun ruokakaupan hedelmä- ja vihannesosastoon. Jos löydän jonkin tuntemattoman kasviksen, otan selvää siitä (mistä kotoisin, missä kasvaa, miten käytetään).

17. Valmistan itse tai yhdessä aikuisen kanssa peruna- tai pastasalaattia tai muuta sellaista kylmää ruokaa, johon voi käyttää tähteeksi jäänyttä ruokaa, esimerkiksi keitetyt perunat tai kypsä pasta.