Aktivistin ristipistot

Vaalikeväänä martoista kuoriutuu käsityöaktivisteja. Viestimme ehdokkaille on 1,5 astetta. Muistutamme kampanjallamme, että Suomi on sitoutunut kansainväliseen sopimukseen, joilla pyritään rajoittamaan maapallon keskilämpötilan nousu 1,5 asteeseen vuosisadan loppuun mennessä. Otamme siis kantaa vaikuttavan ja määrätietoisen ilmastopolitiikan puolesta.

Patalappuun kiinnitetään Marttojen terveiset. Tulostettavat ja leikattavat infolappuset löydät tämän sivun oikealla alhaalla olevasta painikkeesta. Sopikaa yhdistyksessä järjestelyistä ja viekää patalaput alueenne ykkösehdokkaille. Vaalien jälkeen patalappuja voi jakaa eduskuntaan valituille kansanedustajille tai vaikka oman kunnan päättäjille. Jakakaa kuvia somessa tunnisteella #martat!

Ohje ja mallityöt: Pirjo Kuisma
Kuvat: Laura Riihelä

Tee näin

Kirjo viesti 1,5º kankaalle.
Kiinnitä kirjontatyö pannulappuun.
Lahjoita pannulappu eduskuntavaaliehdokkaalle tai jollekin muulle päättäjälle.

Tarvikkeet

Kirjontapohja: palttinasidoksista puuvilla-, pellava- tai villakangasta (ei tekokuituja).
Kirjontalanka: pohjakankaaseen sopivaa tiiviskierteistä ja kestävää puuvilla-, pellava- tai villalankaa.
Langan paksuuteen sopiva tylppäkärkinen kanavaneula.

Kankaan valinta

Palttinasidoksista kangasta saat esimerkiksi käytetyistä keittiöpyyhkeistä tai tarpeettomista pöytäliinoista, kotoa tai kierrätyksestä. Myös säkkikangas tai aidakangas sopivat. Ristipistojen ompelu sujuu, kun kankaasta on helppo nähdä ja laskea kude- ja loimilangat.

Kirjontakuvio

Ota mallia oheisista kirjaintyypeistä tai suunnittele oma malli.

  • Malli 1., kirjonnan ala 10 x 17 ruutua
  • Malli 2., kirjonnan ala 15 x 24 ruutua
  • Malli 3., kirjonnan ala 20 x 25 ruutua

Yksi kuvion ruutu on palttinasidoksessa 2 x 2 lankaa. Merkitse pohjakankaalle esim. nuppineuloilla kuvion paikka. Näin varmistat, että kirjonta tulee sopivaan kohtaan kangasta. Jätä riittävästi tyhjää kangasta ympärille.

Ristipistojen ompelu

Ristipistokirjonnassa yksi kuvion ruutu muodostuu kahdesta ristikkäin ruudun kulmasta kulmaan asettuvasta langanjuoksusta. Ristipistot ommellaan kahdessa osassa: ensin alapistot,  sitten yläpistot.

Ompele ensin oikealle kallistuva alapisto: työnnä neula kankaan oikealle puolelle ruudun vasemmasta alakulmasta ja pistä neula nurjalle ruudun oikeasta yläkulmasta. Ompele sitten vasemmalle kallistuva yläpisto työntämällä neula oikealle puolelle ruudun oikeasta alakulmasta ja pistä neula nurjalle vasemmasta yläkulmasta.

Kuvion saman rivin ristipistot voit tehdä niin, että ompelet ensin koko riviin alapistot ja sitten yläpistot.

Aloita kuvion pistely haluamastasi kohdasta, esimerkiksi ykkösen yläreunasta. Etene ruutupiirrosta seuraten haluamassasi järjestyksessä. Ei haittaa, vaikka nurjalle tulisi lankajuoksuja, sillä ne jäävät piiloon kirjontakankaan ja pannulapun väliin.

Viimeistely

Päättele langanpäät nurjalle. Tasaa kankaan reunat sopivan kokoisiksi ja huolittele reunat koneella sopivalla siksakilla.

Kiinnitys

Aseta kirjonta sopivaan kohtaan pannulapun päälle ja kiinnitä esimerkiksi käsin pykäpistoilla tai ompelukoneen suoralla ompeleella tai siksakilla.

Pannulappu

Kuvan pannulaput on virkattu kiinteillä silmukoilla jämävillalangoista; lyhyetkin langanloput käyvät. Neliönmuotoisen pannulapun ohje löytyy martat.fi-sivuilta.