Essumekko

TEKSTI, OHJE, PIIRROKSET JA MALLITYÖ ANJA AALTO

Tämän essumekon juju piilee selkäpuolella, ristiin menevissä olkaimissa. Huoleton yhden koon essu suojaa vaatteita ja toimittaa tarvittaessa kesämekon virkaakin shortsien kanssa. Viileä puuvilla tai pellava sopivat hyvin materiaaliksi. Kuvan essu on ommeltu 140 cm leveästä kankaasta. Jos haluat isomman vaatteen, voit suurentaa kaavaa. Mustikkasatoa odotellessa kirjaillaan marjaisa varpu taskuun tai rintaan, tai vaikka koko helmaa reunustamaan.

MITAT

Leveys helmassa 140 cm, pituus olkapäältä helmaan 107 cm

TARVIKKEET

Kangasta 110 cm (leveys vähintään 140 cm)

Vinonauhaa 7 m (leveys 2 cm)

Ompelulankaa

Kirjontaan muliinilankaa; mustikansinistä ja 2 vihreää

(Tarvikkeet Menita Oy)

TEE NÄIN

ESSU

Suurenna kaava silkkipaperille. Voit piirtää sen myös liidulla suoraan kaksin kerroin taitetun kankaan nurjalle. Kaava sisältää saumanvarat.

Leikkaa essukappale ja kaksi taskua (20 cm x 26 cm).

Aseta olkasaumat oikeat puolet vastakkain niin, että takakappaleet menevät ristiin, (vasen takakappale oikeaan olkasaumaan ja oikea vasempaan). Ompele olkasaumat ja huolittele siksakilla.

Ompele vinonauha yhtäjaksoisesti kädenteille, pääntielle ja reunaan. Aloita ompelu sivusauman kohdalta: taita saumanvara vinonauhan alusta ja aseta vinonauha ensin nurjalle puolelle ja ompele taitetta pitkin, katkaise vinonauha niin, että alun saumanvara jää alle piiloon. Käännä ja silitä nauha reunan yli oikealle, neulaa ja ompele aivan vinonauhan reunasta niin, että edellinen ommel jää nauhan alle piiloon.

TASKUT

Siirrä kirjontakuvio taskuun jäljentämispaperia tai jäljentämiskynää käyttäen. Kirjo mustikanvarvut varsipistoin, lehdet ja mustikat laakapistoin. Voit myös kirjoa myös vain muutaman lehden ja marjan, kuten toisessa taskussa.

Silitä taskun suuhun kaksitaitteinen päärme ja ompele suoralla ompeleella. Silitä taskun saumanvarat nurjalle.

Ompele taskut paikalleen suoralla ompeleella: Aloita taskun suusta ja ompele 2 mm:n päästä taskun reunasta, kierrä taskun ympäri ja ompele taskun suun suuntaisesti muutama pisto. Kierrä tasku vielä kerran suoralla ompeleella paininjalan etäisyydeltä edellisen ompeleen sisäpuolelta. Ompele taskun suussa vahvistukseksi edestakaisompeleet.

VINKKEJÄ

Jos haluat, voit jättää takahelman suoraksi ja ommella päärmeen takakappaleiden reunoihin ja helmaan.

Jos haluat tehdä isomman essun, suurenna kaavaa sivusauman kohdalta. Tällöin tarvitset myös enemmän kangasta tai leveämmän kankaan.

Käytä mustikkakuviota irtotaskuun, kesähattuun tai vaikka tyynyyn.

(LAATIKKO)

NÄIN PIIRRÄT KAAVAN SILKKIPAPERILLE:

1. Piirrä paperin oikeaan laitaan ja alareunaan suorakulmio = keskietu ja helma.

2. Mittaa helmaa pitkin ensin 28 cm = etukappale ja vielä 40 cm = takakappale, piirrä pisteistä ylös kohtisuoraan sivuviiva ja takakappaleen reuna.

3. Mittaa keskietuviivaa ylös ensin 90 cm = pääntie ja vielä 17 cm, piirrä näistä kohtisuorat vasemmalle. Mittaa pääntieviivalta 18 cm ja ylemmältä olkaviivalta ensin 13 cm ja vielä 5 cm =olka. Viistota olkaa 1 cm.

4. Piirrä pääntie olan reunasta keskelle eteen pääntieviivaan.

5. Mittaa sivuviivaa ylös 60 cm = kainalo. Piirrä kädentie olalta kainaloon.

6. Mittaa takaviivaa helmasta ylös 112 cm. Mittaa tästä oikealle 5 cm = olka.

7. Piirrä kädentie olalta kainaloon.

8. Piirrä helma takaa kaarevaksi.