Istuinalusta

Metsäteemavuonna 2024 Marttojen käsityötempauksen aiheena on istuinalusta, tuo metsäretkellä niin hyödyllinen kapistus. Alustoja tehdään erityisesti päiväkotien käyttöön, mutta miksei myös marttojen omille retkillekin. Lämpimän alustan päällä on hyvä levähtää patikoinnin lomassa ja viettää vaikka eväshetki.

Yhdistykset ja käsityöryhmät voivat lahjoittaa tekemänsä retkikamppeet paikallisiin päiväkoteihin. Kannattaa olla yhteydessä lähistön päiväkotiin ja tiedustella, millaisia alustoja siellä mahdollisesti tarvittaisiin. Samalla voi kysyä, voisivatko martat vierailla ensi vuoden aikana päiväkodissa tai osallistua metsäretkelle, jossa istuinalustat luovutettaisiin.

MALLITYÖT PIRJO KUISMA JA KIRSI PELTOLA, KUVAT LAURA RIIHELÄ

Silmät auki materiaaleille

Istuinalustoja voi tehdä hyvin erilaisilla tekniikoilla ja monista eri materiaaleista, ommella koneella tai käsin. Tässä on tilaisuus antaa uusi elämä poistotekstiileille, esimerkiksi vanhoille ulkoiluvaatteille, kattoremontin ylijäämäeristeille, huopuneille villapaidoille, keittiökäytöstä poistetulle kerniliinalle…

Istuinalustaan voi käyttää myös neuletöiden jämälangat. Neulo tai virkkaa villaneliöitä ja huovuta ne pesemällä pesukoneessa lämpimällä ohjelmalla. Huovutettu villa on paksua ja eristävää. Pesussa villa kutistuu, joten tee neliöistä riittävän suuria.

Päiväkotien eteisissä – ehkä omassakin – velloo eriparisia villasukkia, -lapasia ja -sormikkaita, joiden kohtalona on ennen pitkää päätyä roskikseen. Kysykää, saisitteko käyttää näitä löytötavarakorin aarteita istuinalustojen materiaaleiksi. Eripariset kamppeet ommellaan käsin kiinni toisiinsa riemunkirjavaksi alustaksi. Toiselle puolelle voi ommella palan vahakangasta tai ulkoilutakin selkämystä suojaamaan kosteudelta.

Tarvikkeet

OMMELTAVIIN ISTUINALUSIIN SOPIVAT ESIM.

Vanhat ulkoiluvaatteet

Sadevaatteet

Softshell-takit

Vahakangaspöytäliinat

Muoviset kestokassit

PEHMIKKEEKSI

Fleecepeitto

Froteepyyhe

Telttapatja

Vanunut neule

Ohut superlon

Collegepaita

KOSTEUTTA ESTÄMÄÄN TÄYTTEEN LISÄKSI

Kuplamuovi

Muovikassi

Eristemuovi

RIPUSTUSLENKIKSI

Vanha kuminauha

Pätkä vyöstä

Avainnauha

Kengännauha

VINKKI! Jos päällisen tekee liukkaasta kankaasta tai vahvasta muovista, voi istuinalusella laskea talvella mäkeä!