Metsälaukku

Pakkaa maastoon lähtiessäsi tärkeät pikkutavarat yhteen pussukkaan, joka pysyy mukanasi, vaikka sienikorikin katoaisi. Kuvan laukku on ommeltu rennolla otteella ylijäämäkankaasta. Tämän työn parissa pääsee harjoittelemaan erityisesti taskujen ja vetoketjun ompelua. 

Ohje, teksti ja mallityö Anja Aalto

TARVIKKEET 

pala keskivahvaa puuvillakangasta 

(taskuihin eri värisiä tilkkuja) 

2 vetoketjua: 30 cm:n pituinen laukkuun ja 18 cm:n pituinen taskuun 

silittämällä kiinnittyvää tukikangasta 

pieni papukaijalukko avainlenkkiin 

ompelulankaa 

TEE NÄIN 

• Leikkaa laukkuun 30 cm x 60 cm:n kokoinen pala kangasta ja samankokoinen pala tukikangasta. Silitä tukikangas palan nurjalle puolelle. Huolittele lyhyemmät sivut siksakilla. Aseta kangas pöydälle nurja puoli päälle ja taita lyhyemmät sivut kankaan keskikohtaan muutama milli päällekkäin, silitä taitteet. 

• Leikkaa 2 ympyrää halkaisijaltaan 9 cm. Silitä tukikangas niiden nurjalle puolelle. 

Päällitasku: 

Leikkaa 7 cm x 21 cm:n ja 13 cm x 21cm:n kokoiset palat. Taita ja silitä kaikista reunoista 1 cm:n saumanvara nurjalle. Aseta taskun osat vierekkäin, jätä väliä n. 0,5 cm. Neulaa vetoketju taskukappaleiden päälle ja ompele. Aseta tasku yksinkertaisen laukkukappaleen oikealle puolelle 1,5 cm taitteelta. Ompele tasku kiinni laukkuun kahdella tikkauksella. Vahvista vetoketjun päät tiheällä siksakilla. 

Sisätasku: 

Leikkaa 18 cm x 18 cm:n kokoinen pala, taita se kaksinkerroin ja silitä saumanvarat reunoista nurjalle. Ompele tasku laukun sisään päällitaskun vastakkaiselle puolelle. 

Avainlenkki: 

Leikkaa 3 cm x 20 cm:n kokoinen kaitale, taita ja silitä reunat pituussuunnassa keskelle. Taita vielä kaksinkerroin, ompele pitkä sivu. Pujota papukaijalukko lenkkiin. 

Kantohihna: 

Voit ommella hihnan yhdestä kappaleesta, mutta kuvan hihna on ommeltu seuraavasti: Leikkaa 14 cm x 6 cm:n kokoisia kaitaleita yhteensä 7 kappaletta. Ompele ne peräkkäin ja taita, silitä ja ompele, kuten avainlenkki. 

• Ompele pohjan sisäpuolen sauma. 

• Ompele vetoketju laukun suuhun, käytä vetoketjupaininjalkaa. 

• Käännä laukku nurin, jätä vetoketju auki. Neulaa pyöreät päätykappaleet paikalleen ja ompele. Kiinnitä samalla avainlenkki ja kantohihnan päät. Siisti ja huolittele saumat siksakilla.  

VINKKEJÄ 

  • Mitoita ja ompele taskut omien tarpeittesi mukaan 
  • Ompele hihna omilla mitoillasi. Jos teet kaksiosaisen hihnan, voit solmia laukun tai kiinnittää sen napilla vyötärölle.  
  • Jos muutat laukun kokoa, tarkista myös päätykappaleiden koko. 
  • Kuvan laukkuun mahtuu pieni vesipullo. 

MUUNTELE VAPAASTI

Kuvan laukku on ommeltu kirpparilta löytyneestä metsäaiheisesta pyyheliinasta. Laukun voi tehdä myös ulkoiluvaatekankaasta, joka kestää jonkin verran kosteutta.

METSÄLAUKKU SOFTSHELL-KANKAASTA 

TARVIKKEET 

  • pala kosteutta pitävää Softshell-kangasta, joka ei purkaudu, joten sitä ei tarvitse huolitella 
  • puuvillakangastilkkuja taskuihin 
  • kaksi vetoketjua, 30 cm:n pituinen laukkuun ja 18 cm:n pituinen taskuun 
  • pieni papukaijalukko avainlenkkiin 
  • ompelulankaa 

TEE NÄIN 

• Leikkaa kankaasta laukkuun 30 cm x 30 cm:n kokoinen pala ja kaksi ympyrää halkaisijaltaan 9 cm. 

• Leikkaa päällitaskuun 4 cm x 20 cm:n ja 12 cm x 20 cm:n kokoiset palat. Leikkaa puuvillakankaasta sisätasku 19 cm x 20 cm ja pikkutasku12 cm x 12 cm. 

• Aseta päällitaskun osien pitkät sivut vierekkäin, jätä väliin n. 0,5 cm. Neulaa vetoketju taskukappaleiden päälle ja ompele esim. siksakilla tai laakaompeleella. 

• Huolittele pikkutaskun reunat siksakilla, taita saumanvarat nurjalle ja ompele taskun suuhun päärme, ompele pikkutasku isomman taskun päälle alareunat kohdakkain. Ompele päällitasku laukkuun siksakilla tai laakaompeleella, samalla kiinnittyy pikkutaskun pohja. 

Sisätasku: 

Leikkaa 18 cm x 18 cm:n kokoinen pala, taita se kaksinkerroin ja silitä reunoista saumanvarat nurjalle, ompele laukun sisään päällitaskun vastakkaiselle puolelle. 

Avainlenkki: 

Leikkaa 4 cm x 20 cm:n kokoinen kaitale, taita ja silitä reunat pituussuunnassa keskelle ja taita vielä kaksinkerroin, ompele pitkä sivu. Pujota papukaijalukko lenkkiin. 

Kantohihna: 

Leikkaa puuvillakankaasta 10 cm x 110 cm:n kokoinen kaitale, ompele samoin kuin avainlenkki, mutta tikkaa molemmat reunat. 

Vetoketju: 

Neulaa ja ompele vetoketju laukun suuhun oikealle. 

Viimeistely: 

Käännä laukku nurin, jätä vetoketju auki. Neulaa pyöreät päätykappaleet paikalleen ja ompele, Kiinnitä samalla avainlenkki saumaan nurjalle. Ompele kantohihnan päät laukun päätyihin neliönmuotoisella ompeleella.