Hiilipihit: Hemmilän perhe

Viides haaste liittyy kuluttamiseen: mökkeilyyn, harrastuksiin, lemmikkeihin, tavaroihin ja vaatteisiin.

  • Henkilöt: Aini ja Ilkka Hemmilä
  • Paikka: Sauvo
  • Marttana: Aini on Sauvon Kirkonkylän Marttojen jäsen.

”Hiilijalanjälkemme on pudonnut vuodessa todella paljon. Möimme viime vuonna mökkimme, vaihdoimme bensa-auton ladattavaan sähköautoon, hankimme aurinkopaneelit, vähensimme matkustelua ja olemme hienosäätäneet lihankäyttöä ostamalla laiduntavien eläinten lihaa ja suosimalla kotimaisen kalan kuten silakoiden kulutusta. Käytämme myös paljon kotimaisia juureksia.

Halusimme tarttua haasteeseen ja katsoa, onko vielä jotain, mitä me voimme tehdä.”

Joulun parhaat lahjat

”Teimme muutama vuosi sitten perheen kesken päätöksen, että emme ostaisi enää turhaa tavaraa jouluisin. Meillä kaikilla on jo kaikkea!

Ensimmäisenä vuonna ostimme vain aineettomia lahjoja, kuten lahjakortteja, toisena käytettyjä lahjoja, kolmantena syötäviä tai itse tehtyjä joululahjoja. Tänä vuonna ostamme vain kulutettavia kotimaisia.

Nyt olemme kaikki päässeet helpommalla, ja lahjat ovat olleet todella mieleisiä!”

Mummi korjaa, vaari rakentaa

”Heitämme harvoin reikäisiä vaatteita tai rikkinäisiä huonekaluja roskikseen. Meillä on autotallissa oma pieni romuvarasto, jossa nikkaroimme vanhoista kirjahyllyistä kukkahyllyjä ja nukkekoteja lapsenlapsillemme.

Lapsemme tuovat meille rikkinäisiä vaatteita korjattavaksi: mummi korjaa lastenlasten reikäiset housut ja villapaidat.

Kolme tytärtäni ja minä olemme aika samaa kokoa, joten olemme pystyneet kierrättämään vaatteita toisillamme. Joskus vaate päätyy vuosien jälkeen taas alkuperäiselle omistajalleen. Uudelleenlöytämisen riemu on suuri!”

Ulkohuussi, jätökset hyödyksi

”Olemme aina yrittäneet säästää vettä. Meillä jokainen pytystä vedetty litra kuljetetaan traktorilla Saloon, mikä on aika älytöntä.

Rakensimme pihallemme kompostoivan ulkohuussin, jota käytämme lähes päivittäin. Monet tutkijat uskovat, että vesivessoista luovutaan tulevaisuudessa. Ne kuluttavat jokaisella huuhtelulla monta litraa arvokasta vettä ja jätösten ravinteet menevät hukkaan.”

Lakanat räsymatoiksi

”Tutustuimme marttojen haasteen kautta Sauvon ja Turun lähialueiden omiin some-kirppariryhmiin, ja myimme sitä kautta parit nojatuolit ja löysimme muutamille nahkatakeille uudet kodit.

Olemme aina kierrelleet kirpputoreilla. Lähes kaikki huonekalumme on ostettu vanhoina, paitsi sohvat. Hyviä käytettyjä huonekaluja on valtavasti tarjolla!

KonMaritamme koko ajan kodissamme, siivoaminenkin on helpompaa, kun tavaroita on vähemmän. Ylimääräiset tavarat vien SPR:lle.

Kun vaatteita tai tavaroita ei voi enää korjata, kierrätämme kaiken mahdollisimman tarkasti. Valitettavasti vaatteiden keräys on täällä Sauvossa vaikeaa, mutta vanhat lakanat olen vienyt räsymattojen materiaaliksi. Muovin kierrätyksen tultua Sauvoon roskiksemme täyttyy enää neljänneksellä, kun se ennen täyttyi välillä ääriään myöten!”

Vuokraamalla säästää – ja laajentaa kokemusmaailmaansa

”Myimme viime vuonna oman mökkimme ja päätimme perheemme kanssa, että alamme vuokrata mökkejä. Se tulee lopulta edullisemmaksi, ja pääsemme kokemaan erilaisia paikkoja sen sijaan, että menisimme aina samaan paikkaan.

Viime kesänä vuokrasimme mökin Haapsalusta, jossain vaiheessa vuokraamme mökin Lapista ja ehkä Itä-Suomesta.

Omistamme myös asuntoauton, mutta kun siitä joku päivä aika jättää, voisimme kuvitella vuokraavamme myös asuntoautoa. Kaikkea ei tarvitse omistaa itse.”

Mallia muille

”Me molemmat olemme säästäväisistä perheistä. Vanhempamme ovat näyttäneet esimerkkiä omalla toiminnallaan, ja me olemme näyttäneet esimerkkiä omille kolmelle tyttärellemme omalla esimerkillämme. Toivottavasti voimme näyttää mallia myös muille.”