Tankkaa vain tarpeesi mukaan

Proteiini on terveydellemme tärkeää, mutta sen liiallinen tankkaus jää keholtamme hyödyntämättä ja päätyy kuormittamaan jätevesien käsittelyä. Proteiinia saadaan sopivasti, kun syödään monipuolisesti ja vaihtelevasti. Kun suosimme kotimaista kalaa, kaudenmukaisia kasviksia sekä marjoja ja viljoja, teemme palveluksen itsellemme ja vesistöille.

Elimistön prosessien kautta proteiini pilkkoutuu ensin aminohapoiksi, jotka käytetään hyödyksi, ja sen jälkeen proteiini muuntuu typeksi. Hyödyntämätön proteiini päätyy virtsan ja ulosteen mukana kuormittamaan jätevesien käsittelyä. Jos proteiinia syö tarpeeseen nähden liikaa, elimistöön kertyy rasvaa ja elimistön tarve poistaa typpeä lisääntyy. Tämä kuormittaa munuaisia ja jätevesiä.  Jätevedenpuhdistamoilla jäteveden typpipitoisuudet ovat viime vuosina
kohonneet, minkä on arveltu johtuvan lisääntyneestä proteiinin käytöstä.

Monipuolista ja vaihtelevaa, ravitsemussuositusten mukaista ruokavaliota noudattamalla proteiinin liikasaannin vaaraa ei ole. Lautasmalli ja ruokakolmio ovat hyviä ohjenuoria aterioiden ja ruokavalion koostamiseen. Täysjyvävilja, palkokasvit, pähkinät ja siemenet riittävät yleensä turvaamaan proteiinin saannin myös vegaaniruokavaliossa.

Näin kokoat monipuolisen aterian