Muoviastiat keittiössä

Muoviastiat kestävät, mutta eivät ole ikuisia. Ne ovat kevyitä käsitellä ja kestävät kolhuja.
Kuitenkin kuuma, kylmä, kulutus ja terävät esineet voivat vahingoittaa muovia, kuten myös rasvaiset ja erityisen happamat ruoat. Myös aika haurastuttaa muoviastiaa.

Hanki harkiten

Valitse keittiöön vain elintarvikekäyttöön tarkoitettuja muoviastioita.

Tarkista, kestävätkö muoviastiat konepesun ja mikron.

Hanki läpinäkyviä muovirasioita, niin näet, mitä ne sisältävät. Näin myös talouden muut jäsenet uskaltautuvat rasioille. Tämä torjuu ruokahävikkiä.

Suosi sisäkkäin sopivia rasioita, kippoja ja kulhoja. Yhdenmukaiset rasiat säästävät paitsi säilytystilaa myös hermoja, kun juuri se yksi ja tietty kansi ei ole hukassa.

Käytä fiksusti

Muovi joutuu koville mikrossa ja astianpesukoneessa sekä silloin, kun siihen pakataan lämmintä ruokaa. Lämpö voi edistää aineiden irtoamista muovista.

Jos merkintä mikronkestävyydestä puuttuu, ei astiaa kannata käyttää mikrossa. Huomaa, että mikrossa rasva ja sokeri saattavat ylikuumeta.

Kuumaa keittoa jäätelörasiassa? Öljykastiketta limsapullossa? Ei kannata. Kaupan muovipakkausten uusiokäyttö on turvallista samanlaisissa olosuhteissa, missä ne ovat alun perin olleet. Esimerkiksi jäätelörasia sopii kylmäsäilytykseen, joten anna kuuman ruoan viilentyä kunnolla ennen rasian täyttöä.

Hoida hyvin

Useimmat keittiön muovituotteet voi pestä koneessa. Toistuvissa pesuissa astia saattaa menettää muotoaan, erityisesti jos materiaali on ohutta. Konepesu voi haalistaa tai muuttaa värejä.

Naarmuihin kertyy helposti likaa ja bakteereja. Pese muovinen leikkuulauta välillä kuumalla vedellä, tiskiaineella ja -harjalla ja hankaa perusteellisesti. Vaihda lauta uuteen, kun pinta on selvästi kulunut tai naarmuuntunut.

Huokoinen muovi voi imaista värjäävistä ruoista sävyjä itseensä. Pese värjääntyneet astiat heti käsin tai puhdista ainakin ruoanjäämistä ennen konepesua.

Jos muoviastiassa on hajua, sitä siirtyy luultavasti myös ruokaan.

Luovu aikanaan

Vaihda haurastuneet, naarmuuntuneet ja rikkinäiset muoviastiat uusiin. Vanhoja on vaikea saada puhtaaksi ja niistä voi irrota ainesosia ruokaan.

Jos ihastelet menneiden vuosikymmenten tyyliä ja keräilet retroastioita, ole tarkkana muovien kanssa. Ennen 2000-lukua muovituotteissa on saatettu käyttää aineita, joita lelut tai astiat eivät nykyään saa sisältää niistä mahdollisesti liukenevien yhdisteiden takia.