Tältä sivulta löydät ideoita ja vinkkejä vauvaperheen jouluun, kuten reseptejä vauvalle sopiviin jouluruokiin.

Sivu sisältää:

  • Piparkakut vauvalle
  • Vauvaperheen yhteinen jouluateria
  • Riisipuuro koko perheelle
  • Porkkanalaatikko
  • Paahdetut lantut
  • Jouluinen uunikirjolohi

 

Piparkakut vauvalle

Vauvan piparkakut ovat pehmeitä. Ne eivät sisällä suolaa, sokeria tai maitotuotteita.

noin 100 g (noin 30 kpl koosta riippuen) kuivattuja kivettömiä luumuja
1 dl vettä
1 ½ tl ceyloninkanelia
1 tl jauhettua inkivääria
½ tl pomeranssinkuorta ja/tai ½ tl jauhettua neilikkaa
2 rkl öljyä
1 dl soija- tai kaurajogurttia
½ tl ruokasoodaa
1 dl mantelilastuja
noin 3 dl vehnäjauhoja (taikinaan ja kaulintaan)

  1. Halkaise luumut tarkistaaksesi, etteivät ne sisällä kiveä.
  2. Laita luumut, vesi, ceyloninkaneli, inkivääri sekä pomeranssi ja/tai neilikka kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä sekoitellen noin 5 minuutin ajan.
    Huom. lue alta kanelien eroista. Alle 1-vuotiaalle ei sovi tavallinen kaneli. Ceyloninkanelin voi halutessaan jättää myös kokonaan pois reseptistä.
  3. Jauha mantelit sauvasekoittimella rouheeksi tai karkeaksi jauheeksi.
  4. Kun luumut ovat pehmenneet, sekoita joukkoon öljy, jogurtti ja sooda. Soseuta sauvasekoittimella.
  5. Sekoita esimerkiksi nuolijaa käyttäen soseen joukkoon mantelirouhe ja noin 2 dl jauhoista. Taikina jää pehmeäksi ja tarttuvaksi. Siirrä taikina jääkaappiin jähmettymään reiluksi puoleksi tunniksi.
  6. Ripottele leivinpaperille jauhoja. Laita päälle taikina, ripottele pinnalle jauhoja ja painele litteäksi. Kauli noin 0,5 cm paksuiseksi levyksi.
  7. Painele muotilla pipareita.
  8. Paista leivinpaperin päällä 175 asteessa uunin keskitasolla noin 5-8 minuuttia, riippuen piparkakkujen koosta. Piparkakut jäävät pehmeiksi.
  9. Anna jäähtyä hyvin.

Säilytä suljetussa rasiassa tai pussissa jääkaapissa max. 3 vuorokautta. Voit myös pakastaa piparit ja ottaa tarpeen mukaan sulamaan.

Vinkki! Huomio kasvijogurtin kohdalla mahdollinen lisätty sokeri tai suola. Yli 10 kk sopii maitopohjainen jogurtti.

(Vauvan pipariresepti on muunneltu versio alkuperäisestä Simppeliä sormiruokaa vauvan pipareista.)

Ei tavallista kanelia vauvalle

Ns. tavallinen kaneli on kassiakanelia. Esimerkiksi teollisuus käyttää yleensä edullista kassiakanelia. Se sisältää kumariinia, joka on maksatoksinen eli maksalle myrkyllinen aine. Siksi imeväisikäisille sitä ei tule antaa lainkaan ja alle 6-vuotiaan ei tule nauttia päivittäin.

Valitse lapsiperheen käyttöön ceyloninkaneli. Sen käyttöä ei ole rajoitettu. Ceyloninkanelissa kumariinipitoisuus on huomattavasti pienempi. Se on maultaan miedompaa kuin ”tavallinen” kaneli.

 

Vauvaperheen yhteinen jouluateria

Alta löydät vauvaperheen yhteisen jouluaterian reseptit: riisipuuro, porkkanalaatikko, paahdetut lantut ja jouluinen uunikirjolohi. Reseptit ovat mitoitettu noin kahdelle lapselle ja kahdelle aikuiselle. Lisäksi pöytään sopivat esimerkiksi keitetyt perunat ja isompien syötäväksi graavikalat, sillit, mädit ja saaristolaisleipä sekä muut herkut.

Riisipuuro koko perheelle  

1 l vettä
2 dl puuroriisiä
1 prk eli noin 2,5 dl kaurakermaa
(1/3 tl suolaa ja yksi tai useampi manteli)

  1. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää riisi. Keitä hiljalleen kannen alla välillä sekoitellen noin 30 minuuttia.
  2. Lisää kaurakerma ja anna hautua vielä 5-10 minuuttia. Ota puurosta vauvalle sivuun riisipuuroannos ja 2,5 dl porkkanalaatikoita varten.
    Kaurakerma: suolatonta (tarkista ainesosaluettelosta) voi käyttää ruoanlaittoon. Kaurakermaa tai -maitoa ei käytetä korvaamaan rintamaitoa tai korviketta juomana.
  3. Lisää halutessasi suola ja mantelit.

Huomioi! Viljat, kuten riisin, voi aloittaa vähitellen noin 5 kuukauden iässä.

Vinkki! Vauvan puuroon voi lisätä kaurakerman tilalta äidinmaitoa tai korviketta.

Porkkanalaatikko 

noin 700 g porkkanoita
noin 2,5 dl riisipuuroa (suolatonta)
1 rkl öljyä
1/2 mm valkopippuria
1/2 tl jauhettua inkivääriä
ripaus muskottia
1/2 tl suolaa
2 tl fariinisokeria tai siirappia
noin 2 rkl korppujauhoja

  1. Pese, kuori ja paloittele porkkanat. Laita kattilaan ja lisää vettä sen verran, etteivät porkkanat aivan peity. Keitä porkkanat pehmeiksi, vesi lähes haihtuu keittämisen aikana. Soseuta porkkanat esimerkiksi sauvasekoittimella.
  2. Sekoita porkkanasoseen joukkoon riisipuuro, öljy, valkopippuri, inkivääri ja muskotti.
  3. Vauvan porkkanalaatikko: Ota noin 2 dl massasta omaan pieneen öljyttyyn paistovuokaan.
  4. Sekoita loppuun massaan suola ja fariinisokeri tai siirappi. Kaada massa öljyttyyn vuokaan ja ripota päälle korppujauhoja. Jos jauhot ovat suolattomia, voit lisätä niitä myös vauvan porkkanalaatikon pinnalle.
  5. Paista 200 asteessa, vauvan laatikkoa noin 20 minuuttia, isompaa noin 40 minuuttia. Tarkkaile paistumista, ettei pinta kärähdä.

Vinkki: Jos sinulta ei löydy pientä uunivuokaa, monet keraamiset pikkukulhot ovat uuninkestäviä. Varmista pohjan merkinnöistä tai valmistajalta.

Paahdetut lantut

1 lanttu
1 rkl öljyä
ripaus suolaa ja mustapippuria
tuoreita yrttejä, kuten timjamia tai rosmariinia

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Pese ja kuori lanttu. Kuorimista voi helpottaa leikkaamalla lantun ensin muutamaan osaan.
  3. Leikkaa lantusta suorakaiteen muotoisia paloja, noin puolikkaan tulitikkuaskin kokoisia. Pyörittele palat öljyssä.
  4. Paista uunipelillä leivinpaperin päällä tai uunivuoassa noin 45 minuuttia, kunnes lanttupalat ovat kunnolla pehmenneet. Kääntele paiston aikana muutaman kerran ja laita päälle folio tai kansi, jos pinta meinaa tummua liiaksi.
  5. Ota vauvan annos erikseen ja mausta loput lantut ripauksella suolaa ja mustapippuria sekä yrteillä.
    Vinkki! Voit myös höyryttää lantut pehmeiksi.

Sopivat palat sormiruokailijalle: Sormiruokailussa on tärkeää palojen riittävä pehmeys ja koko. Mitä pienempi lapsi, sitä suurempi pala. Puolivuotias käyttää aluksi koko kättään tarttuessaan ruokiin. Vauvan kasvaessa ja hänen taitojensa karttuessa voi ruoan palojen kokoa hiljalleen pienentää ja koostumuskin voi olla napakampi. Vauvat alkavat tyypillisesti harjoitella ns. pinsettiotetta n. 8-9 kuukauden iässä, jolloin kannattaa tarjota esimerkiksi kotimaisia marjoja harjoittelun tueksi. Lue lisää sormiruokailusta täältä.

Herneet kuuluvat monen joulupöytään. Palkokasveja, herneitä, linssejä, papuja ja härkäpapua, voidaan antaa lapselle kiinteisiin ruokiin siirtymisen jälkeen (puolen vuoden iän jälkeen). Huomioi kuitenkin vauvan taidot, kuten yllä mainitaan.

 

Jouluinen uunikirjolohi

noin 500-600 g kirjolohifileetä
1 klementiini
1/2 tl kanelia
1/3 tl mustapippuria
noin 1/2 tl suolaa

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Pyyhi kirjolohifilee ja leikkaa pyrstöosasta vauvalle sopiva pala. Aseta fileepalat leivinpaperin päälle uunivuokaan tai -pelille. Taita leivinpaperia niin, että saat palojen väliin ”seinämän” – estää mahdollisen suolan valumisen vauvan palaan.
  3. Halkaise klementiini ja aseta puolikkaan uunivuokaan.
  4. Ripota isomman fileepalan päälle kanelia, mustapippuria ja suolaa.
  5. Paista noin 15-20 minuuttia.
  6. Purista paahdetusta klementiinistä mehua kalalle tarjoiltaessa.