Tälle sivulle olemme koonneet isänpäivän menun Ruokaa koko perheelle -aineistosta. Reseptien lisäksi löydät sivun alaosasta ostoslistan. Herkullisia hetkiä!

Ruokaa koko perheelle -aineisto on suunnattu vauvavuotta eläville perheille, mutta myös perheille, joissa on isompia lapsia. Aineisto sisältää tietoa, innostaa ruoanlaittoon ja rohkaisee kokeilemaan uutta. Sen tarkoitus on kannustaa perheitä yhteisen aterian ääreen.

Isänpäivän menussa on kaksi pääruokavaihtoehtoja, toinen kalaruoka ja toinen kasvisruoka. Valmista koko menu tai maun ja jaksamisen mukaan vain jokin osa siitä. Reseptien alta löydät koko menun valmistamista varten raaka-ainelistan, mitä voit hyödyntää ostoslistan teossa.

Aloita valmistelut laitamalla banaanit paloiteltuna pakastimeen marjajäätelöä varten. Valmista seuraavaksi lantturieskat ja hernelevite. Niiden paistuessa valmista pääruoka. Pääruoan ollessa uunissa, valmista koko perheen salaatti. Marjajäätelö valmistuu viimeisenä, sen voi nautiskella vaikka yhteisen lepo- tai leikkihetken jälkeen.

Huom! Resepteihin on merkitty lihavoituna ne raaka-aineet, joita ei lisätä alle 1-vuotiaan ruokaan.

Lantturieskat (s.39)

3,5 dl neljän viljan hiutaleita
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,75 tl suolaa
2 dl (noin 100 g) hienoa lantturaastetta
0,5 dl öljyä
2,5 dl vettä

  1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Jos teet rieskoja alle 1-vuotiaalle, jätä suola ohjeesta pois.
  2. Lisää joukkoon lantturaaste, vesi ja öljy.
  3. Sekoita taikina tasaiseksi ja jaa se leivinpaperille uunipellille keoiksi. Taputa keot jauhotetulla kädellä rieskoiksi.
  4. Paista 225-asteisessa uunissa keskitasolla 15–20 minuuttia.
Hernelevite (s.39)

¾ ps (noin 150 g) pakasteherneitä
2 rkl auringonkukansiemeniä
1 rkl sitruunamehua
2 rkl öljyä
0,25 tl suolaa

  1. Sulata pakasteherneet. Kotimaisia herneitä ei tarvitse kiehauttaa.
  2. Paahda auringonkukan siemeniä kuivalla pannulla, kunnes saavat hieman väriä.
  3. Purista sitruunasta mehu.
  4. Soseuta herneet ja siemenet sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Lisää öljy ja sitruunanmehu ja mausta seos suolalla.
  5. Nauti lantturieskojen tai leivän päällä.
Koko perheen salaatti (s.34)

Sesongin mukaan esimerkiksi: salaatinlehtiä, kurkku, ¼ ps (noin 50 g) herneitä, päärynä, omena, persimon
Kastike: 1 rkl öljyä ja ½ rkl sitruunamehua

  1. Huuhtele, tarvittaessa kuori ja pilko kasvikset paloiksi. Ota huomioon pienten syöjien ikä palojen koossa ja muodossa.
  2. Kokoa salaatti tarjoiluastiaan sektoreittain – jokainen syöjä voi valita, mitä ottaa lautaselleen.
  3. Valuta päälle kastike
Kala-kasvisvuoka (s. 24)

1 kesäkurpitsa
1 paprika
5 perunaa
500 g kalaa fileenä, esim. kirjolohta
2 rkl öljyä
0,5 sitruunan mehu
pippuria
0,5 tl suolaa
100 g kevyttuorejuustoa

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vuoraa vuoka leivinpaperilla.
  2. Huuhtele kesäkurpitsa ja paprika. Halkaise paprika ja poista siemenet. Pilko perunat ohuiksi siivuiksi ja kasvikset reilunkokoisiksi suupaloiksi.
  3. Levitä ainekset vuokaan. Pirskota kasvisten päälle öljyä ja sitruunamehua ja ripottele mustapippuria ja puolet suolasta.
  4. Paista kasviksia 200 asteessa n. 20 minuuttia. Nosta vuoka uunista.
  5. Poista nahka ja ruodot kalasta, pilko se paloiksi ja aseta palat vuokaan.
  6. Pirskota kalan päälle hieman sitruunanmehua ja suolaa.
  7. Lisää vuokaan pieniä nokareita tuorejuustoa.
  8. Paista 200 asteessa vielä 10–15 minuuttia, kunnes kala ja perunat ovat kypsiä

Huom! Jos syöjänä on alle 1-vuotias, voit jakaa pellin leivinpaperille kahteen osaan. Vauvan annoksesta suola ja tuorejuusto jätetään pois. Vauvan annoksen voi tarjoilla sormiruokana tai tarvittaessa soseuttaa.

Härkäpapulaatikko (s. 24) 

2 dl härkäpapurouhetta
kiehuvaa vettä
7 dl (400 g) täysjyvämakaronia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
1 rkl  rypsiöljyä
1,5 tl kuivattua timjamia
0,75 tl suolaa
2 dl juustoraastetta

Munamaito:
1l nestettä (vettä, kasvislientä, kauramaitoa tai tavallista maitoa yli 10 kk:n ikäiselle)
4 kananmunaa
0,5 tl mustapippuria
ripaus suolaa 

  1. Kaada härkäpapurouheen päälle kiehuvaa vettä sen verran, että rouhe peittyy. Anna hautua noin puoli tuntia. Valuta.
  2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  3. Keitä makaronit pehmeiksi ja valuta.
  4. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuori ja raasta porkkanat.
  5. Kuullota sipuleita, porkkanaa ja timjamia öljyssä pannulla noin viisi minuuttia. Lisää härkäpapurouhe ja jatka kuullottamista vielä hetki.
  6. Yhdistä kulhossa neste ja munat ja mausta seos pippurilla.
  7. Laita neljännes makaronista, härkäpapuseoksesta ja munamaidosta pieneen uunivuokaan vauvalle ja sekoita. Peitä vuoka kannella tai foliolla.
  8. Sekoita loppuun härkäpapuseokseen suola. Sekoita isommassa vuoassa härkäpapuseos, makaronit ja 1,5 dl juustosta. Lisää myös munamaitoon suola ja kaada se vuokaan. Ripottele päälle loppu juustoraaste.
  9. Paista vuokia uunin keskitasolla noin 45 minuuttia. Tarkista pienen vuoan kypsyys paistamisen puolivälissä, jottei se kuivu. Annan hetken vetäytyä ennen tarjoamista.
Marjajäätelö (s.50)

2 isoa banaania
200 g kotimaisia pakastettuja marjoja

  1. Viipaloi banaanit ja pakasta niitä vähintään neljän tunnin ajan.
  2. Anna pakastemarjojen sulaa kohmeisiksi ennen soseuttamista.
  3. Laita ainekset tehosekoittimeen ja soseuta, kunnes massa on tasaista. Voit myös soseuttaa seoksen sauvasekoittimella.
  4. Tarjoile heti.