Hiilipihit: Keinon perhe

Ensimmäinen haaste liittyy energiankäyttöön. Haasteeseen tarttui Tiina Keino perheineen.

  • Henkilöt: Tiina, Sakari, Saima (10) ja Maire (11) Keino
  • Paikka: Kuhmalahti, Kangasala
  • Marttana: Tiina, Saima ja Maire kuuluvat Aitoon Marttoihin

Energiahaaste oli perheellemme tervetullut herättely. Hiilijalanjälkemme mietitytti aiemminkin, mutta erityisesti viime syksystä lähtien, kun ilmastoraportti julkaistiin.

Olemme asuneet 250-neliöisessä omakotitalossamme 12 vuotta, joten nyt oli hyvä hetki pysähtyä katsomaan, missä menemme talon energiankäytön suhteen.

Ensin lapset suhtautuivat nihkeästi haasteeseen, mutta vähitellen siitä tuli meidän perheemme yhteinen juttu. Puhuimme ilmastoasioista ja siitä, mikä kukin voi tehdä. Tartuimme käytännönläheisempiin haasteisiin, että lastenkin olisi helpompi osallistua.”

Puhdasta pyykkiä ekommin

”Haasteen aikana pesimme yhä useammin matalilla lämpötiloilla ja pikaohjelmilla. Vaatteet saa puhtaaksi 30–40 asteen pesuohjelmallakin. Se riittää usein hyvin. Aloin myös tuulettaa vaatteita pesun sijasta. Opettelimme lasten kanssa, milloin vaate on likainen ja milloin sitä voi vielä käyttää.

Astioiden pesua vähensimme merkitsemällä mukimme pyykkipojilla, ettei aina tarvitsisi ottaa uutta kaapista. Saimme sekä astian- että vaatteidenpesukoneen käyttöä vähennettyä.”

Valot pois, verhot kiinni

”Teimme jo taloomme muuttaessa energiaa säästävän valinnan, emmekä hankkineet kuivauskaappia tai -rumpua, vaan kuivatamme vaatteemme ulkona tai telineellä. Hankimme keittiöömme A-energialuokan kodinkoneita ja sähkölaitteita, mutta nyt en enää tiedä, mitä luokkaa ne ovat. Energialuokitukset ovat muuttuneet 12 vuodessa.

Valohaasteessa kiinnitimme koko perheen voimin huomiota siihen, että sammuttaisimme lamput, joita emme tarvitse. Näin isossa talossa valot jäävät helposti palamaan.

Olimme jo aiemmin laittaneet rullaverhot yöksi kiinni, mutta vain kovina pakkasöinä. Nyt otimme sen jokailtaiseksi rutiiniksi. Verhojen kiinni laittamisesta on selvästi hyötyä, vaikutus näkyy lämmityslaskussa.

Mietimme myös saunankäyttömme. Meillä on sekä sähkö- että puukiuas, ja käytämme todella usein sähkösaunaa. Nyt lämmitimme useammin puusaunaa. Kiinnitimme huomiota myös suihkussa käymisiin, että emme kuluttaisi liikaa lämmintä vettä.”

Hukkalounaat, kasvisruoka

”Olen alkanut ostaa työpaikaltani hukkalounaita säännöllisesti. Se helpottaa arkea ja auttaa vähentämään ruokahävikkiä. Olemme myös lisänneet kasvisruokaa ja vähentäneet punaisen lihan syömistä.”

Pienelläkin teolla on merkitystä

”Sähkönkulutukseen perehtymällä opimme, että perheemme energiankäyttö on keskivertoa alhaisempi. Se oli positiivinen huomio. Sain myös tietää, että meillä oli jo käytössä ekosähkö!

Mieheni Sakari on omaksi ilokseen mitannut energiankulutustamme, joten hänellä oli siitä hyvä käsitys jo ennen haastetta.

Monet tekemistämme muutoksista muodostuivat jo reilussa kuukaudessa rutiineiksi. Kun olemme tehneet näitä asioita joka päivä, ne ovat automatisoituneet osaksi arkeamme.

Huomasimme, että pienilläkin teoilla on merkitystä. Suosittelen haasteisiin tarttumista muillekin. Jos haasteet eivät toimi omassa arjessa, ne voi aina lopettaa.”

Oma haaste

”Tein itselleni oman haasteen: olen alkanut kulkea osan työmatkoista bussilla. Olisi ihanaa, jos emme tarvitsisi autoa ollenkaan, mutta täällä maalla se olisi liian hankalaa.”

ENERGIANKÄYTTÖ

Energiankäyttöön voi vaikuttaa monella tavalla kotona. Kiinnitä huomiota esimerkiksi lämmitykseen, valaistukseen, ruoanlaittoon, pyykinpesuun ja saunomiseen. Entä voisiko työpaikallasi tehdä jotain energiankäytön suhteen?

Valitse listalta haasteet, jotka sopivat arkeesi. Toteuta vaikka yhtä kerrallaan. Energiaa säästämällä säästät myös rahaa!

HAASTEET

  • Tutustu kotitaloutesi energiankäyttöön. Käytä apuna sähkölaitoksen palvelua tai esimerkiksi energiamittaria. Kysy mittaria lainaan esim. sähkölaitokselta.
  • Ekosähkö: Tutki mitä vaihtoehtoja on tarjolla. Kuinka paljon kalliimmaksi ekosähkö tulisi? Miten se vaikuttaisi hiilijalanjälkeenne?
  • Pyykinpesu: Pese täysiä koneellisia ja käytä matalia lämpötiloja, silloin kun se on mahdollista. Pese pyykkiä vain silloin, kun se on tarpeen. Joskus riittää, kun tuuletat vaatteen tai peset vain tahrat.
  • Tarkkaile vedenkulutusta.
  • Vaihda hehkulamput ledeihin ja energiansäästölamppuihin.
  • Sammuta turhat valot.
  • Mikä on kotisi energiasyöppö? Mitä voisit tehdä asialle?
  • Hanki vain A-energialuokan sähkölaitteita.
  • Mitkä kotisi laitteet ovat valmiustilassa? Sammuta valmiustilat. Hanki kytkimellä olevia jatkojohtoja, joilla saat valmiustilat helposti pois päältä.
  • Käytä portaita hissin sijaan.
  • Suosi mikroa ruoan uudelleenlämmittämisessä.
  • Kun käytät uunia, tee useampia ruokia samaan aikaan.
  • Puhdista jääkaapin tausta. Tarkista jääkaapin lämpötila.
  • Käytä pakastimen varastot, ennen kuin ostat uutta ruokaa. Puhdista pakastimen tausta ja tarkista sijainti.
  • Jos sinulla on sähkösauna, sauno yksi kerta vähemmän viikossa.
  • Miten voisit vähentää sähkönkäyttöä työpaikallasi?
  • Oma haaste, mikä? Bussilla töihin (ei tarvitse lämmittää autoa), tiskin vähentäminen