Viileä, virkeä vuodenaika

Tervetuloa, tuulen tuiverrus! Lehdet lentelevät maahan, päivät lyhenevät ja ilma viilenee. Sen ei tarvitse tarkoittaa talviunille painumista. Puetaan lämpimästi ylle ja muututaan kotona kyyröttelijöistä tosiulkoilijoiksi.

Viilenevissä keleissä on monia hyviä puolia, varsinkin ötökkäkammoisille: punkit ja hirvikärpäset eivät härnää, kun lämpömittari laskee alle viiden plusasteen.

Tukikohta talveksi

Lämmin syksy on pitänyt siilit pirteinä. Kohta on aika vetäytyä talvihorrokseen. Siili etsii talvipesää yleensä metsästä, mutta valmis pesä voi houkutella sitä jäämään pihapiiriinkin. Auta siiliä ja kyhää pesä. Aineksina voi käyttää vanhoja lautoja, risuja, oksia, lehtiä, heinää, havuja. Tärkeää on, että pesä pysyy kuivana eikä lumen sulamisvesi valu sisään. Hyviä ohjeita on osoitteessa www.siilikiikarissa.fi.

Syksylläkin voi ripustaa linnunpöntön. Linnut ja oravat käyttävät pönttöjä tukikohtinaan sysipimeinä öinä ja talvipakkasilla. Katso www.birdlife.fi/lintuharrastus/linnunpontot.

Nyt kun hyönteisetkin etsivät talvehtimispaikkaa, hyönteishotelli tarjoaa suojaa kylmältä ja märältä. Öttiäisten majatalon voi rakentaa parvekkeellekin. Ohjeita esim. osoitteissa www.bit.ly/otokkahotelli.

Värikylpy vihannesosastolla

Kyssäkaalia! Myskikurpitsaa! Helmitomaatteja! Tutkitaan vihannesosaston värikästä tarjontaa. Sieltä voi kerätä sieniäkin ostoskoriin pitkin talvea. Viedään jotain uutta kotiin maistettavaksi, paistettavaksi, raastettavaksi. Pääosassa ovat kotimaiset satokauden herkut. Kohdellaan raaka-aineita kunnioituksella. Käytetään kaikki, mitä on ostettu, eikä heitetä ruokaa hukkaan.

Seisova pöytä siivekkäille

Kylmyys, lyhyt valoisa aika, lumi ja jää mutkistavat Suomessa talvehtivien lintujen ravinnonsaantia. Ihmisten tarjoama talviruokinta voi olla selviytymisen ehto.

Omalle pihalle voi perustaa ruokintapaikan. Paras paikka on lähellä puita ja pensaita, ja sellainen, jonka tapahtumia voi seurata ikkunasta.

Talviruokinta aloitetaan, kun maa jäätyy tai peittyy lumella, ja sitä jatketaan keväälle, kunnes maa on paljas ja sula. Jos ruokintaan tulee tauko, siivekkäät vaihtavat toiselle lintulaudalle eivätkä palaa sen talven aikana.

Lintusille maistuvat esimerkiksi auringonkukansiemenet, maapähkinät ja tali. Myös kaura, hirssi, hamppu, rypsi ja pellava tekevät kauppansa.

Kokataan linnuille talvimurkinaa: Sulata kookosrasvaa. Murskaa siemeniä ja pähkinöitä tehosekoittimessa. Yhdistä aineet ja laita muotteihin. Kun palat ovat jähmettyneet, irrota ne muotista ja laita lintulaudalle.

Linnut tarvitsevat hiekkaa ruoan jauhamiseen, joten tarjoa herkkupalat hienon hiekan kera.

Hoidetaan huonekasveja

Kun vihreä vähenee luonnosta, tuodaan sitä kotiin viherkasvien muodossa. Viherkasvit puhdistavat huoneilmaa ja nimet hivelevät mielikuvitusta. Viihtyykö huoneessasi
nukkumatti vai peikonlehti? Kasvaako kotona rahapuu, juoru, aasinkorva, anopinkieli vai kärpäsloukku? Selvitetään, millaista hoitoa kasvit talvella tarvitsevat. Älä kastele
liikaa!

Välkky valinta

Pistetään heijastimet hihansuihin, reppuihin, takinhelmoihin, lahkeeseen. Heijastimen taikaa voi tutkia, kun kulkee autossa pimeällä. Heijastinta käyttävä erottuu jo pitkän matkan päästä, mutta ilman heijastinta kulkevan pimeys nielaisee.

Kun autoilija ajaa kaukovaloilla, hän näkee pimeällä tiellä kulkevan jalankulkijan ilman heijastinta noin 150 metrin päästä ja heijastinta käyttävän jopa yli 600 metrin päästä. Koirakin tarvitsee heijastimen! Lähde: www.liikenneturva.fi.

Teksti: Merja Forsman
Teksti on julkaistu Martat-lehdessä 5/2018