Kirjoneulesukat

Lähes sadan vuoden takainen kirjoneulekuvio toimii edelleen, nyt sukkien koristeena. Tammikuun 2023 Martat-lehdessä julkaisimme kirjoneulekintaiden ohjeen, jonka raikkaat värit ja rikkaat kuviot houkuttelivat tarttumaan puikkoihin. Alkuperäinen malli oli peräisin Marttojen käsinenäyttelystä vuodelta 1929. Ohjeen toi tähän päivään kässämartta Tanja Rantanen. Nyt hän on jatkanut samojen kuvioiden parissa ja muokannut ne villasukkien komistukseksi. Lähes sadan vuoden takainen kuviointi miellyttää silmää ja antaa tilaa väri-ilolle. 

KIRJONEULESUKAT 

Sukan varressa on kirjoneuleraitoja, joihin voi käyttää vaikka kotoa löytyviä keränloppuja. Terä neulotaan yksivärisenä, joten sukan kokoa on helppo muuttaa neulomalla terä lyhyemmäksi tai pidemmäksi. Kantapää neulotaan vahvistettuna ja sukan kärjessä on sädekavennus. 

Lanka: Novita Nalle, 100 g, väri pellava, kuvioväreiksi vihreää (väri saniainen), keltaista (väri messinki), sinistä (väri pisara) ja oranssia (väri vahakas), 10 g kutakin väriä. Voit käyttää myös muuta vastaavan vahvuista lankaa. 

Sukkapuikot: 3 mm tai käsialan mukaan 

Neuletiheys: 24 s ja 32 krs/10 cm 

Koko: 38–39 

VARSI 

Luo 62 s ja jaa ne neljälle puikolle siten, että ensimmäisellä ja viimeisellä puikolla on 16 s ja kahdella muulla puikolla 15 s. Neulo suljettuna neuleena 1 oikein, 1 nurin -joustinneuletta 12 krs. Neulo 1 krs sileää oikeaa ja aloita sitten kirjoneule kaavion mukaisesti. 

Neulo kaavion A kerrokset 1–12. Kaavioon on merkitty toistuva mallikerta. Lisää 3. kerroksen alussa 1 silmukka (työssä yhteensä 63 s) ja kavenna 10. kerroksen alussa 1 silmukka. 

Jatka neulomista kaavion B mukaisesti. Kavenna kaavion toisella kerroksella 2 silmukkaa seuraavasti: Neulo I puikon ensimmäinen silmukka oikein, neulo 2 s oikein yhteen. Neulo kerros loppuun, kunnes IV puikolla on jäljellä 3 s. Neulo 2 s oikein yhteen ja neulo 1 s. Silmukkamäärä on nyt 60 ja jokaisella puikolla on 15 silmukkaa. 

Kun olet neulonut kaavion B loppuun, neulo yksi kerros pohjavärillä ja kavenna samalla II ja III puikolta molemmilta 1 s (työssä yhteensä 58 s). 

KANTAPÄÄ 

Neulo I puikon silmukat IV puikolle (yht. 30 s). Jätä muut silmukat odottamaan. Käännä työ. Nosta 1 s nurin neulomatta ja neulo muut silmukat nurin. Käännä työ. 

1.krs. (op): *Nosta 1 s neulomatta, neulo 1 o*, toista *–* puikon loppuun. Käännä työ. 

2.krs. (np): Nosta 1 s nurin neulomatta, neulo muut silmukat nurin. Käännä työ. 

Toista näitä kahta kerrosta, kunnes kantalapun korkeus on 30 krs. 

Aloita kantapohjan kavennukset ja jatka vahvistettua neuletta. 

1. krs (op): Nosta 1 s neulomatta, neulo vahvistettua neuletta, kunnes jäljellä on 11 s. Tee ylivetokavennus ja käännä työ. 

2. krs (np): Nosta 1 s nurin neulomatta, neulo nurin, kunnes jäljellä on 11 s. Neulo 2 n yhteen ja käännä työ. 

3. krs (op): Nosta 1 s neulomatta, neulo vahvistettua neuletta, kunnes jäljellä on 10 s. Tee ylivetokavennus ja käännä työ. 

4. krs (np): Nosta 1 s nurin neulomatta, neulo nurin, kunnes jäljellä on 10 s. Neulo 2 s yhteen ja käännä työ. 

Jatka kavennuksia samalla tavalla, kunnes kaikki sivusilmukat on kavennettu. Keskiosan silmukoiden määrä säilyy samana (10 s). Neulo 5 s oikein eli kerroksen vaihtumiskohtaan puikkojen I ja IV välissä. 

SUKAN TERÄ 

Poimi vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta sivusta 15 s ja 1 s kantalapun ja II puikon välistä. Neulo I puikon 5 s ja sitten poimitut 16 s kiertäen oikein. Neulo II ja III puikkojen silmukat. Poimi vapaalle puikolle ensin 1 s III puikon ja kantalapun välistä ja sitten kantalapun oikeasta reunasta 15 s. Neulo poimitut silmukat kiertäen oikein ja sitten IV puikolla olevat 5 s oikein. 

Aloita seuraavalla kerroksella kiilakavennukset: Neulo I puikon lopussa 2 oikein yhteen ja tee IV puikon alussa ylivetokavennus. Toista kavennukset joka 2. krs. Jatka kavennuksia, kunnes I ja IV puikoilla on 14 s. (Työssä on yhteensä 56 s.) 

Jatka sileää oikeaa, kunnes pikkuvarvas peittyy tai terän pituus on 20 cm. 

KÄRKIKAVENNUS 

*Neulo 5 s, 2 o yhteen*, toista *–* kerroksen loppuun. Neulo 5 krs oikein. 

*Neulo 4 s, 2 o yhteen*, toista *–* kerroksen loppuun. Neulo 4 krs oikein. 

Jatka kavennuksia siten, että kavennusten välissä neulottavien silmukoiden ja kavennuskerrosten välissä neulottavien kerrosten määrä vähenee aina yhdellä. 

Kun jäljellä on 8 s, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi. 

Neulo toinen sukka samalla tavalla. 

Päättele langanpäät ja höyrytä sukat kevyesti.