Perinteiseen jouluateriaan kuuluu usein graavilohta, rosollia, sienisalaattia, kinkkua ja porkkana-, lanttu- ja perunalaatikkoa ja mausteista joululimppua. Itsetehtynä neljän hengen aterian hinnaksi tulee noin 70 euroa. Hintaan sisältyy lisäksi jälkiruoka, sitruunavaahto, piparkakut ja glögi.
Annokset ovat sen verran reiluja, että ruoista riittää varmasti seuraavallekin aterialle, piparkakkuja koko joulun ajaksi.

Graavilohi 

***
Rosolli
Sienisalaatti
***
Kinkku
***
Lanttulaatikko
Imelletty perunalaatikko
Porkkanalaatikko
***
Joululimppu
***
Paraisten piparkakut
Sitruunavaahto
Mustaherukkaglögi


Graavilohi
½ kg kirjolohta
puoli nippua tilliä
½ tl rouhittua valkopippuria
½ rkl karkeaa suolaa
(½ tl sokeria)

  1. Fileoi lohipala. Leikkaa kala pitkin selkäruotoa. Nypi ruodot pois, mutta älä 
  2. poista nahkaa. Pyyhi fileet talouspaperilla puhtaiksi.
  3. Hiero mausteet kalan lihapuolelle.
  4. Ripottele vadin pohjalle tilliä ja karkeaa suolaa. Nosta kalafileet astiaan siten, että niiden lihapuolet ovat vastakkain. Päälle ja väliin tillitupsuja.
  5. Pidä kalaa viileässä peitettynä ja painon alla yön yli tai vuorokausi. Kääntele paloja kerran tai pari välillä.
  6. Raaputa pinnalta mausteet ja leikkaa kala ohuiksi, vinoiksi viipaleiksi nahkaa myöten.

Rosolli

3 keitettyä perunaa
3 keitettyä porkkanaa
3-4 keitettyä tai etikkapunajuurta
1 herkkukurkku
1 hapan omena
1 pieni sipuli
(pala sillifileetä)
suolaa, valkopippuria
Kastike:
1-1 1/2 dl kuohukermaa
1 tl väkiviinaetikkaa
ripaus sokeria
(punajuurien lientä)

  1. Kuori juurekset ja sipuli. Kuori omenat ja poista niistä siemenkota.
  2. Leikkaa kaikki kasvikset, silli pieniksi, tasakokoisiksi kuutioiksi ja pane ne kulhoon. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Sekoita varovasti. Anna rosollin olla kylmässä.
  3. Vatkaa kastikkeen kerma löysäksi vaahdoksi ja mausta se etikalla ja sokerilla. Värjää kastike punajuurien liemellä. Tarjoa kastike erikseen.
  4. Halutessasi voit koristella rosollin keitetyillä munilla. Erota keitettyjen munien keltuaiset ja valkuaiset. Hienonna ne. Tee hakkeluksista salaatin pinnalle raitoja.

Sienisalaatti
3-4 dl suolasieniä
1 sipuli
valkopippuria
Kastike:
2 dl kermaa tai kermaviiliä
1-2 tl sitruunamehua tai etikkaa
1/2 tl sokeria

  1. Liota suolasieniä, kunnes ne maistuvat sopivan suolaisilta. Purista liika vesi pois ja hienonna sienet. 
  2. Kuori ja hienonna sipuli. 
  3. Sekoita kastike ja tarkista maku. Se saa olla raikkaan hapan. Sekoita sienet ja sipulisilppu kastikkeeseen.

Kinkku

Joulukinkun paistaminen

  1. Aseta sulanut kinkku ritilälle uunipannun päälle tai suoraan uunipannulle nahka- eli kamarapuoli ylöspäin. Tee kamaraan reikä
lihalämpömittaria varten teräväkärkisellä veitsellä. Työnnä mittari 
kinkun paksuimpaan kohtaan niin, ettei mittarin kärki kosketa luuta. 

  2. Paista kinkkua 90–125 lämmössä, kunnes sisälämpötila on 77. Paistoaika on runsas tunti lihakiloa kohti. Lisää pannulle tarvittaessa vettä. Anna kinkun levätä 15 minuuttia, ennen kuin poistat mittarin.

Kinkun kuorruttaminen

  1. Poista lämpimästä kinkusta kamara ja osa silavaa. 
  2. Voitele pinta ohuesti sinapilla. Ripottele päälle korppujauhe-sokeriseos (3 rkl/1 rkl). Paina halutessasi koristeeksi kokonaisia neilikoita. 

  3. Kuorruta uunissa 250 asteen lämmössä noin 10 minuuttia.

Lanttulaatikko
reilu 1 kg lanttua
(perunoita)
1/2 - 1 l vettä
suolaa
3 dl kermamaitoa
1 dl korppujauhoja
1-2 munaa
2-3 rkl siirappia
hiven muskottipähkinää
hiven inkivääriä tai kanelia
valkopippuria

  1. Keitä lohkotut, kuoritut lantut suolalla maustetussa vedessä kypsiksi miedolla lämmöllä. Pane vettä vain sen verran, että lantut juuri ja juuri peittyvät. Pidä kattilassa kansi päällä. Soseuta ne keitinliemineen. Mikäli et halua kovin vahvan makuista laatikkoa, voit lisätä lanttusoseeseen vähän keitettyä, survottua perunaa.
  2. Lisää kermamaidossa turvonneet korppujauhot ja muut aineet joukkoon.
  3. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja kuvioi pinta lusikalla. Ripottele pinnalle korppujauhoja.
  4. Paista 170 asteessa noin 2 tuntia.

Imelletty perunalaatikko

2 1/2 kg perunoita
3/4 dl vehnäjauhoja
noin 1/2 l maitoa
suolaa
1-2 rkl siirappia
(voita)

  1. Valitse perunoiksi hyvin soseutuvaa lajiketta. Pese ja kuori perunat ja keitä ne suolattomassa vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi talteen ja survo perunat.
  2. Anna perunasurvoksen jäähtyä hieman kättä lämpöisemmäksi. Ohenna survosta parilla kolmella desillä lämmintä keitinvettä. Perunamassan pitää olla 55-75 asteista, jotta peruna imeltyy. Lisää massaan puolet vehnäjauhoista ja sekoita tasaiseksi. 
  3. Pane kannella peitetty perunamuusikattila noin 60-asteiseen uuniin imeltymään. Sekoita puolen tunnin kuluttua loput jauhot. Jatka imeltämistä vähintään 3-4 tuntia. Imeltyessään sose löystyy ja saa makean maun. 
  4. Lisää imeltyneeseen soseeseen maitoa sen verran, että saat löysähkön, puuromaisen seoksen. Mausta seos suolalla ja tarvittaessa siirapilla. 
  5. Kaada seos voideltuun uunivuokaan vain reippaasti puolilleen, sillä laatikko kuohuu ja kuplii kypsentämisen aikana. Jos haluat, pane pari voinokaretta pinnalle. 
  6. Paista laatikkoa 150 asteessa pari kolme tuntia

Porkkanalaatikko
1 kg porkkanoita
2 dl puuroriisiä
5 dl vettä
1 tl suolaa
1 rkl siirappia

  1. Keitä porkkanat paloiteltuna vähässä vedessä kypsiksi. Keitä riisi samoin kypsäksi. Soseuta porkkanat.
  2. Sekoita yhteen porkkanasose, keitetty riisi ja porkkanoiden keitinliemi. Mausta suolalla ja siiripilla.
  3. Kaada massa voideltuun vuokaan. Kypsennä noin tunnin ajan 200 asteessa.

Joululimppu
5 dl piimää
50 g hiivaa
2 tl pomeranssinkuorta
1 tl fenkolia
1 tl anista
1 tl suolaa
1 dl siirappia
3 dl ruisjauhoja
n. 9 dl hiivaleipäjauhoja
Voiteluun:
siirappia ja vettä

  1. Rouhi mausteet. 
  2. Lämmitä piimä haaleaksi. Lisää hiiva ja mausteet piimään, samoin 
  3. siirappi. 
  4. Alusta jauhot taikinaan. 
  5. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. 
  6. Leivo taikinasta kaksi pyöreää leipää ja anna niiden kohota hyvin. 
  7. Pistele kohonneet leivät. Paista leipiä 200 asteessa noin 40 min. 
  8. Voitele limput ennen uunista ottoa siirappi-vesiseoksella, jos haluat kiiltävän, tahmean pinnan.

Paraisten piparkakut

1 ½ dl siirappia
200 g sokeria (2 1/3 dl)
250 g voita
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
1 rkl pomeranssinkuorta
2 munaa
3 tl soodaa
½ kg vehnäjauhoja

  1. Kiehauta siirappi, sokeri, voi ja kaikki mausteet.
  2. Lisää jäähtyneeseen seokseen munat yksitellen, sitten sooda-vehnäjauhoseos.
  3. Anna taikinan kovettua seuraavaan päivään. 
  4. Kaaviloi taikina mahdollisimman ohueksi levyksi. Ota siitä piparkakkumuotilla kakkuja.
  5. Paista 200 asteessa 5-8 minuuttia.

Sitruunavaahto
3 keltuaista
vajaa 1 dl sokeria
puolen sitruunan raastettu kuori
1 sitruunan mehu
3 liivatelehteä
2 rkl vettä
3 valkuaista
koristeluun:
carambolan viipaleita tai marjoja
kermavaahtoa
sitruunamelissan lehtiä

  1. Pese sitruuna hyvin ja raasta keltaista kuorta. Leikkaa sitruuna kahtia ja purista mehu tarkoin.
  2. Erota keltuaiset ja valkuaiset. Lisää sokeri keltuaisiin ja vatkaa hyväksi vaahdoksi. Lisää raastettu kuori ja sitruunamehu vähän kerrallaan. Vatkaa myös valkuaiset erittäin kovaksi vaahdoksi.
  3. Anna liivatelehtien liota kylmässä vedessä 5-10 minuuttia. Purista pehmeistä lehdistä vesi pois ja liuota liivatteet pariin ruokalusikalliseen kiehuvaa vettä. Sekoita liivateliuos keltuaisvaahtoon ja vatkaa voimakkaasti niin kauan, että seos jäähtyy. Lisää sitten varovasti valkuaiset ja lusikoi vaahtoseos jälkiruokamaljoihin tai kulhoon. Anna hyytyä jääkaapissa. 
  4. Koristele jälkiruoka carambolan viipaleilla tai kokonaisilla marjoilla, kermavaahtonokareilla ja sitruunamelissan lehdillä.

Mustaherukkaglögi
8 dl vettä
2 rkl glögimaustetta tai muutama kokonainen neilikka ja kardemumman siemen, pala inkivääriä ja kanelitanko
2 dl mustaherukkamehua
2 rkl sokeria
4 rkl kuorittuja manteleita
4 rkl rusinoita

  1. Keitä vettä ja mausteita muutaman minuutin ajan. Siivilöi mausteliemi ja laita se uudelleen kattilaan.
  2. Lisää mehua, sokeria ja vettä. Kuumenna ja tarjoa höyryävänä.
  3. Lisää laseihin muutama manteli ja rusina. Lisää halutessasi glögiin punaviiniä.