Jouluksi tulee helposti varattua hiukan liikaa ruokaa. Pienistäkin tähteeksi jääneistä ruoka-annoksista voi tehdä uuden ruoan, esimerkiksi porkkanalaatikosta tai rosollista keiton, sillistä uunikiusauksen tai riisipuurosta vuokaleivän. Tässä joitain ehdotuksia, mihin jouluisia ruoantähteitä voi käyttää.

Porkkanalaatikko blinejä, ohukaisia, kasvispihvejä, rieskoja, sämpylöitä, sosekeittoa
Lanttulaatikko peruna-lanttusosekeittoa, rieskoja, lanttukukkosia
Rosolli kasvispihvejä, kasvissosekeittoa
Sienisalaatti lettuja, blinien täytteeksi, sosekeittoon silmäksi, sienikeittoa
Lohi pastaa, kiusausta
Silli kiusausta
Kinkku Joulukinkun hävityspiirakka, hävikkikeitto, Kinkku-perunamunakas, juures-kinkkukiusausta, italiansalaattia, hernekeittoa, pitsaa, lämpimiä voileipiä,
  kinkku + rosolli -> gratiini – kastike: piparjuurituorejuustoa (125 g) + ¾ dl maitoa, 2 valkuaista vaahdoksi vatkattuna + 2 dl juustoraastetta + ripaus mustapippuria, 200- asteisessa uunissa noin15–20 minuuttia
Juustot pakastimeen raasteena, lämpimiä voileipiä, piirakoihin, juustokeitto
Hedelmät hedelmäsalaattiin, lämpimät kasvikset
Riisipuuro vanukas, (pata)leipä, Ahvenanmaan pannukakku