Basilika ruukussa

Basilika on maukas yrtti, jota käytetään erityisesti moniin italialaisiin ruokiin. Sitä voi kasvattaa helposti kotonakin ruukussa.

Basilika vaatii lämpimän, tuulettoman kasvupaikan ja viihtyy aurinkoisella ikkunalaudalla tai parvekkeella mainiosti. Kokeile, kuinka korkeaksi sinun basilikasi kasvaa!

Tarvikkeet

basilikan siemeniä (esim. Sweet Basil -lajike)
3–5 litran ruukku
multaa

  1. Jos käytät saviruukkua, liota sitä ensin vedessä puolisen tuntia. Näin ruukku ei vedä kosteutta mullasta.
  2. Laita ruukun pohjalle kiviä tai soraa parin sentin kerros. Täytä sitten ruukku mullalla.
  3. Ripottele muutamia siemeniä ruukkuun ja peitä ne ohuella multakerroksella. Kastele kylvös hyvin.
  4. Kun taimet ovat itäneet ja niissä on neljä lehteä, nypi osa taimista pois, niin että ruukkuun jää 2 tai 3 taimea. Näin ruukkuun jäävillä taimilla ja niiden juurilla on tarpeeksi tilaa kasvaa. Jos haluat, voit istuttaa pois nyppimäsi taimet toiseen ruukkuun.
  5. Taimet latvotaan, kun niihin on kehittynyt muutama lehti, eli taimen kärjestä katkaistaan ylimmät lehdet pois. Latvominen tekee taimesta myöhemmin tuuheamman ja sadosta suuremman.
  6. Kastele basilikaasi säännöllisesti. Multa ei saa kuivua.
  7. Lisää kasteluveteen kukkalannoitetta pakkauksen ohjeen mukaan ja lannoita kasvia. Voit myös sekoittaa lannoitteen multaan. Kaiva lusikalla tai kynän päällä kolon multaan ruukun reunaan. Täytä kolo kanankakkarakeilla ja peitä mullalla.
  8. Satoa voi korjata pitkin kesää. Lehdet kannattaa käyttää viimeistään silloin, kun kasvin latvaan muodostuvan kukinnon alimmat kukat ovat auki. Lehdet ovat parhaimmillaan ruoassa tuoreina, mutta niitä voi myös kuivattaa.
  9. Jos haluat toisenkin sadon, leikkaa sadonkorjuussa kasvit niin, että jäljelle multaan jää noin 10 cm:n mittaiset varret.

Vinkki! Kokkaa tomaatti-mozzarellasalaattia tai tee  pestokastiketta.

Tiesitkö?

Basilikaa käytetään usein maustamaan erilaisia pastakastikkeita. Pasta ei ole alunperin italialainen keksintö, eikä sen tarkkaa alkuperää edes tunneta. Pasta rantautui merimiesten mukana Italiaan satoja vuosia sitten. Sen jälkeen italialaiset ovat kehittäneet pastan valmistuksen lähes taiteeksi.

Italiankielinen sana pasta tarkoittaa suomennettuna taikinaa. Pasta valmistetaankin vehnäjauhotaikinasta, josta puristetaan muottien avulla erilaisia kuvioita. Sen jälkeen pasta voidaan keittää tai kuivata.

Pastaa voidaan värjätä esimerkiksi pinaatilla (vihreä), tomaatilla (oranssi), punajuurella (punainen) tai sieniuutteella (musta).

Pastalajeja on satoja erilaisia ja kaikilla on oma nimensä: spagetti on pitkää narumaista, penne putkimasta, fusilli kierteistä, farfalle perhosmaista, tagliatelle litteää ja nauhamaista.