Sinut on haastettu mukaan! Toteutetaan yhdessä kestävämpi tulevaisuus. Valitse alla olevasta lomakkeesta yksi tai useampi tavoite johon olet valmis sitoutumaan.

Marttaliiton tekemä sitoumus on osa kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumusta, joka on yhteinen pitkän aikavälin tahtotila tulevaisuuden Suomesta. Sitoumuksen takana on kestävän kehityksen toimikunta. Idea on yksinkertainen – konkreettisia tekoja, mitattavia tuloksia.

Kerromme sitoutuneiden määrästä ja lopullisista tuloksista Martat-lehdessä sekä Marttojen kotisivuilla. Voit seurata sitoumuksen edistymistä myös www.sitoumus2050.fi -sivuilta.


  • Ekokokki suosii kasviksia ja välttää ruoan hävikkiä. Peräti kolmannes kuluttajien ympäristövaikutuksista syntyy ruoasta. www.martat.fi/kestavaarki -verkkosivuiltamme löytyy helposti arkeen sopivia kasvisruokareseptejä. Lisäksi Martat opettavat helppojen kasvisruokien valmistusta Arkiruoka on järkiruokaa -kursseilla.
  • Lähiruoka on lähellä tuotettua suomalaista ruokaa, jonka alkuperä, tuottaja ja valmistaja tiedetään. Lähiruoan alkuperä on mahdollista jäljittää tilalle tai yrittäjälle saakka. Kuluttajalle lyhyt ja läpinäkyvä ketju merkitsee turvallisuutta. Paikallisia tuotteita ostamalla tuetaan seudun elinvoimaisuutta. Lähiruoka edistää ruokakulttuuria ja lisää tuottajien ja kuluttajien yhteisöllisyyttä.
  • Ruokahävikki on turhaa jätettä, jonka synty voidaan välttää valmistamalla tai säilyttämällä ruoka oikein. Hävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten kotitalouksissa. Kotitalouksien ostamasta ruoasta kuusi prosenttia päätyy roskiin. Kotitalouksien ruokahävikki on vuosittain 120–160 miljoonaa kiloa, 20–25 kiloa henkilöä kohden. Turhaan tuotettu ruoka kuormittaa sekä taloutta että ympäristöä. www.martat.fi/kestavaarki -sivuilta löytyy reseptejä, joista loihdit tähteruoista herkullisia aterioita.
  • Kuluttajien valintoja helpottamaan on kehitetty erilaisia vastuullisuusmerkkejä. Vastuullisuusmerkittyjä tuotteita löytyy jokaisesta päivittäiskaupasta. Vuonna 2018 Martat ovat osa kansallista Merkkitekoja -kampanjaa, jolla kannustamme ihmisiä vastuullisiin valintoihin. Osoitteesta www.martat.fi/kestavaarki -sivuilta löytyy runsaasti tietoa merkkien tunnistamiseksi ja valintojen tueksi.
Jaa sivu